David sa snajperom - neukusno i ilegalno

Ministarstvo kulture Italije izrazilo je 8. marta oštro negodovanje zbog reklame jedne američke firme za proizvodnju oružja na kojoj je čuveni Mikelanđelov David prikazan sa puškom u ruci.
Ministarstvo kulture Italije izrazilo je 8. marta oštro negodovanje zbog reklame jedne američke firme za proizvodnju oružja na kojoj je čuveni Mikelanđelov David prikazan sa puškom u ruci.

Slika Davida sa snajperom, koju je objavio jedan broj italijanskih medija, deo je reklamne kampanje firme "ArmaLite" iz Ilinoisa za pušku AR-50A1 koja je predstavljena kao "umetničko delo" vredno 3.000 dolara.

Ministar kulture Dario Frančeskini pozvao je američku kompaniju da smesta povuče reklamu, navodeći da je slika Davida sa snajperom "uvredljiva i u suprotnosti sa zakonom".

"Preduzećemo mere protiv američke kompanije kako bi je primorali da odmah povuče reklamu", naveo je on, dodajući da je italijanska vlada jedina ovlašćena da odlučuje o komercijalnoj upotrebi skulpture.

Anđelo Tartuferi, direktor Galerije Akademije u Firenci, gde je Mikelanđelovo delo izloženo, izjavio je za list "Republika" da "zakon zabranjuje izvrtanje estetske vrednosti dela". "U ovom slučaju ne samo da je izbor lošeg ukusa već je i potpuno ilegalan", istakao je on.

Mermerna statua biblijskog heroja, koju je Mikelanđelo isklesao između 1501. i 1504. godine, smatra se jednim od remek-dela Renesanse.

  • Pizzajzla

    09.03.2014 20:33
    Bez obzira na sve...
    ali je sustina pogodjena.
    David je David sa prackom ili snajperom,sve jedno.
    Odlicna reklama!
  • Goran

    09.03.2014 15:17
    @C
    Hrist nije umetničko delo...
  • neukus

    09.03.2014 14:39
    tacno
    kao srpska cetnicka relama sa mrtvackom glavom-a gusari nijesu.inace vodu ne izvoljevaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.