Oslobođen nakon što je 25 godina čekao smrtnu kaznu

Amerikanac Glen Ford, koji je duže od četvrt veka proveo u zatvoru čekajući izvršenje smrtne presude, oslobođen je danas, nakon što mu je poništena presuda za ubistvo vlasnika zlatare 1983. godine.

Amerikanac Glen Ford, koji je duže od četvrt veka proveo u zatvoru čekajući izvršenje smrtne presude, oslobođen je danas, nakon što mu je poništena presuda za ubistvo vlasnika zlatare 1983. godine.

Fordu (64) je smrtna kazna izrečena u avgustu 1988. godine, kada je proglašen krivim za ubistvo 56-godišnjeg Izadora Rozmana, za kojeg je povremeno radio. Ford je sve vreme negirao optužbe.

Sudija Okružnog suda Ramona Emanuel odbacila je presudu i kaznu protiv Forda na osnovu nove informacije koja podržava njegovu tvrdnju da nikada nije bio prisutan niti umešan u Rozmanovu smrt. Brojni propusti u ovom slučaju navedeni su u američkim medijima, poput toga da oružje kojim je počinjeno ubistvo nikada nije pronađeno niti je bilo svedoka. Forda je prvobitno optužila jedna žena, koja je potom priznala da je lagala, Fordovi (sudski dodeljeni) advokati nikada pre toga nisu radili na slučajevima ubistva, a tamnoputog Forda proglasila je krivim porota u kojoj su svi bili belci.

Prema zakonu države Luizijane, predviđena je odšteta za sve osuđene na robiju koji kasnije budu oslobođeni. Za tako nešto je određena isplata od 25.000 dolara po godini zatvora zbog pogrešne presude, do maksimalnih 250.000 dolara, uz dodatnih 80.000 dolara za "gubitak šansi u životu".

  • Dejan

    12.03.2014 23:18
    @ НиколаНС
    Promašio si poentu. A ona je u tome da smrtna kazna nema smisla. Pored mnogo drugih razloga, ovaj je najočigledniji, kad neko pogrešno optužen bude osuđen na smrtnu kaznu, pa ona bude izvršena nad nedužnom osobom. Glen Ford je tu imao "sreće", ali verovatno mnogi drugi nisu.
  • НиколаНС

    12.03.2014 20:23
    Није могуће
    Да су предводници светске демократије и људских права задојени расизмом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.