Kako šefu da kažete "ne"

Da li ste jedan od radnika koji ne mogu da kažu "ne"? Ako jeste, sigurno ste zatrpani poslom, ali imate status osobe na koju se šefovi i kolege mogu da se oslone.
Da li ste jedan od radnika koji ne mogu da kažu "ne"? Ako jeste, sigurno ste zatrpani poslom, ali imate status osobe na koju se šefovi i kolege mogu da se oslone.

Međutim, ako uvek govorite 'da' možete doći u situaciju da ćete uraditi ama baš sve za svoju karijeru, i to na štetu svog privatnog života. Aol Jobs donosi nekoliko saveta kako reći 'ne' u poslovnom okruženju, a da to ne ugrozi vaše radno mesto.

Izaberite oprezno situaciju

Ako u kancelariji vlada užurbana i stresna atmosfera, tada svakako nije vreme da kažete 'ne'. Međutim, u 'stabilnim' situacijama vaše odbijanje neće toliko odeknuti, pogotovo ako ste okruženi ljudima koji su takođe u mogućnosti da urade ono što šef traži od vas.

Naučite kako da kažete 'ne', a da ne izgovorite tu reč

Možda je šef zaboravio sve ostale zadatke kojima ste zatrpani. Umesto da kažete kako ne možete preuzeti još jedan projekat, kažite mu: 'Vidim da je taj projekat važan. Možemo li da sednemo na nekoliko minuta kako biste mi pomogli da odredim prioritete u radu? Želim da budem siguran da sam fokusiran na najvažnije stvari'.

Predložite alternativno rešenje

Možda nemate dovoljno vremena za novi zadatak, ali možda možete izdvojiti vreme za rad na delu projekta. Ukoliko ste specijalizovani za određeno područje, predložite šefu da se posvetite upravo tome delu, u saradnji s drugim kolegom koji će preuzeti ostatak posla.

'Lupite šakom u sto', ali imajte zaista dobar razlog za to

Šta znači dobar razlog, zavisi od kompanije do kompanije. Ukoliko imate neodložnih porodičnih i društvenih obaveza, a novi projekat bi poremetio vaše planove, možda biste mogli šefu da objasnite da niste u stanju da pomognete. Pritom nemojte koristiti izraz 'ne', nego pažljivo birajte reči i izrazite spremnost da pomognete u nekoj drugoj situaciji.

  • Lexv

    15.03.2014 23:07
    Otkako sam poceo direktoru direktno da govorim "ne" od tada mi je zivot bolji. I jos me vise cene. Mislim da je greska clanku sto se podredjenom savetuje da nikako ne izgovara rec "ne" vec da se ponasa snishodljivo a to nije dobro. Treba jasno i glasno odbiti radni zadatak ukoliko ste zatrpani poslom jer vam direktor ne moze nista jer ko bi kao magarac radio 100 stvari u isto vreme ako vam da otkaz.
  • 15.03.2014 16:37
    Kod mobera u upravi NE ne sme da postoji, inace tesko onome ko im ga izgovori na bilo koji nacin.
  • mile

    15.03.2014 14:23
    Često i otvoreno govorim šefovima ne, radim samo što mene direktno zanima i od čega imam neku koristi i novo za naučiti. Današnji menadžeri su često beskičmenjaci kojima je jedini posao da spuštaju besmislene zadatke naniže, najgore što možete uraditi sebi je da se i vi ulizujete ulizivačima. Tada vas namirišu i tretiraju kao roblje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.