Biljka u zatvorenoj boci stvorila sopstveni ekosistem

Godine 1961, Dejvid Latimer (80), baštovan iz Velike Britanije, došao je na ideju da posadi biljku u zatvorenoj boci kako bi video kako će biljka reagovati.
Godine 1961, Dejvid Latimer (80), baštovan iz Velike Britanije, došao je na ideju da posadi biljku u zatvorenoj boci kako bi video kako će biljka reagovati.

Pedeset tri godine kasnije, biljka je i dalje živa i u punoj formi, zahvaljujući sopstvenom ekosistemu.

Latimer je na Uskrs 1961. posejao seme u boci od 38 litara. Samo je dva puta zalio svoju biljku - u vreme sađenja i 1972. godine pre nego što je zapečatio pampur.

Od tada, biljka se razvija sama od sebe, objasnio je ovaj zaljubljenik u baštovanstvo. Jedino što čini je da redovno okrene bokal kako bi biljka ravnomerno bila izložena suncu.

"To je jedino što činim za njeno održavanje. Nikada je nisam kresao. Samostalno se razvija unutar boce", izjavio je za "Dejli mejl", dodajući da je tokom godina biljka stvorila vlastiti ekostistem. Naime, u boci voda funkcioniše u zatvorenom cirkulacionom krugu.

Koren apsorbuje vodu koju biljka potom, kroz proces fotosinteze, ispušta u bocu. Ambijentalna vlaga stvara kapljice koje teku niz zidove bokala da bi ponovo bile apsorbovane korenom. Sunčeva svetlost omogućava biljci da obavlja fotosintezu, koja je neophodna u proizvodnji energije. Hranljive materije biljka crpi iz otpalog lišća koje truli na dnu boce.

Latimerova bašta je čak inspirisala Američku svemirsku agenciju (NASA) za njen projekat bašti u svemiru.

"Biljke pročišćavaju vazduh upijajući materije koje ga zagađuju. Zahvaljujući njima, svemirska stanica bi mogla da na izvesnom nivou postane autonomna", naveo je predstavnik NASA.

Svi oni koji bi da pokušaju da sami naprave baštu u boci treba samo da imaju veliku posudu, malo zemlje ili komposta i naravno seme. Nakon toga, dovoljno je sipati decilitar i po vode i hermetički zatvoriti bocu, a priroda će se postarati za ostalo.

  • ekolog

    01.04.2018 14:58
    x
    Predpostavlajm da biljka prilikom zatvaranja flaše prvi pit dobija CO2. I onda taj isti CO2 cirkuliše. Kada ima svetlosti stvara se kiseonik, zatim noć i tako u krug.
  • al je lako opljuvati

    15.04.2014 09:21
    A bottle garden has the essential requirements of soil and water for the survival of plants that are housed in it, as well as a reservoir of water, as water is trapped inside the bottle and unable to evaporate. The carbon dioxide from plant respiration is used for photosynthesis, and the oxygen from photosynthesis is used for respiration. As such they require almost no maintenance.
    (Robberts, M.B.V. (1986). Biology, a functional approach. ISBN 0-17-448019-9.)
  • @Anonimus

    15.04.2014 07:30
    Bas si pametan
    a ne znas da biljke proizvode CO2 kada nema sunceve svetlosti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.