UŽIVO: Totalno pomračenje meseca

Totalno pomračenje Meseca danas se može videti iz Severne i Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i drugih delova pacifičkog regiona.

Totalno pomračenje Meseca danas se može videti iz Severne i Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i drugih delova pacifičkog regiona.

Ovo je prvo pomračenje meseca u poslednjih dve i po godine. Pomračenje Meseca se događa kad se Sunce, Zemlja i Mesec poređaju tako da senka naše planete pada na satelit.

"Mesec će prvo delovati malo tamniji od uobičajenog, ali će ljudi ubrzo primetiti mnogo tamniju senku koji se kreće preko Meseca, crvenkasto-braon boje", najavio je ranije astronom Džerald Mekigan, iz Svemirskog i naučnog centra Čebot u Oklandu, Kalifornija.

Takozvani "krvavi" Mesec svoju boju dobija zahvaljujući prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu. "To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svetlost projektuje na Mesec", objasnio je Mekigan.

Takođe, tokom eklipse, Mars će biti primetan kao vatreno crvena "zvezda" pored Meseca.

  • Србин Бачван(ин)

    15.04.2014 08:44
    ...помрачење НСП...
    ..од данас креће и помрачење западне цивилизације оличене у САД и ЕУ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.