VIDEO: Ovaj čovek je sam posadio šumu veličine Central parka

Nakon 40 godina sadnje, Indijac Džadav Pajeng stvorio je 550 hektara veliku šumu, što je više od površine Central parka u Njujorku.
Nakon 40 godina sadnje, Indijac Džadav Pajeng stvorio je 550 hektara veliku šumu, što je više od površine Central parka u Njujorku.

Ovaj podvig Pajeng je ostvario sasvim sam na rodnom ostrvu Maludži gde je, zabrinut zbog propadanja prirodnih resursa usled erozije, zasadio svoje prvo stablo 1970.

Ubrzo je posadio još jedno, pa još jedno, i tako, nakon četiri decenije, nikla je velika šuma.

Zahvaljujući Pajengovom nesebičnom trudu, spešene su brojne životinjske vrste koje danas uživaju u optimalnom prirodnom staništu.

Poseban primer predstavljaju slonovi i bengalski tigrovi koji su bili na ivici istrebljenja, a danas polako počinju da se razmnožavaju.

O Pajengu je snimljen i dokumentarac pod naslovom "Forest Man" (Šumski čovek) koji je delom finansiran donacijama korisnika interneta i koji je osvojio brojne nagrade.

  • Toma

    25.07.2014 18:32
    gerilski saditi drveće u NS
    pošto u NS ima sve manje drveća,
    treba gerilski saditi drveće na preostale zelene površine: tipa ove pored spensa gde su uzeli da prave parking i još BETONA,
    tipa one kod mornarice, i tako kojekuda, gde god ima mesta.

    Jeste da to nije planski, ali bolje i tako nego ovako.
  • Неђо из Кистања

    25.07.2014 09:40
    пошумљавање
    Пошто би он дошо да нам пошуми ову јадну Војводину брез дрвећа?
  • 25.07.2014 07:03
    Ja sam u prolece posadio par sadnica iza zgrade. Dragi moji, angazujte se, kupite poneko drvo i posadite, vasa deca ce se tu igrati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.