Šta vas sve u kućnom pritvoru očekuje

"Nanogica" je alternativni vid sankcije osuđenika kroz koji se kazna izdržava u sopstvenom stanu ili kući.

"Nanogica" je alternativni vid sankcije osuđenika kroz koji se kazna izdržava u sopstvenom stanu ili kući.

Osuđeni ima pravo da u toku dana napusti stan na najviše dva sata (u periodu između 13 i 17 sati), a u posebno odobrenim slučajevima i duže. Ti slučajevi su radi pružanja medicinske pomoći, radi odlaska na posao - ako krivično delo za koje je osuđen nije u vezi sa radom, zbog odlaska u školu tokom redovnog školovanja, zbog polaganja ispita.

Osuđeni za vreme izvršenja kazne mora neprestano da nosi odašiljač na nozi, poznatiji kao elektronska narukvica, a prijemnik se instalira na odgovarajućem mestu u stanu.

Operativno bezbednosno odeljenje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prati poštovanje zabrane napuštanja stana putem elektronskog nadzora.

Ako osuđeni samovoljno napusti prostorije u kojima živi - jednom duže od šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova, sud, prema zakonu, u roku u 24 sata donosi rešenje kojim se osuđenom određuje klasičan zatvor i naređuje raspisivanje poternice.

Kazna kućnog zatvora se ne može izreći jedino osuđenom za krivično delo protiv braka i porodice, koji živi sa oštećenim u istom porodičnom domaćinstvu. Ova kazna je predviđena da traje ne duže od godinu dana, odnosno sve osude preko godinu dana podrazumevaju izvršenje kazne u klasičnom zatvoru.

  • DrMile

    15.09.2014 13:18
    hahah
    Koje je ovo ludilo i pod#ebavanje inteligencije normalnog čoveka. Što reče @NsJA pa prosečan građanin i ne izlazi više. Ja podržavam samo društveno koristan rad. Nanogica i lepo ispred čistoće u 7 ujutru, JKP put, mostogradnja, Kolubara. I imaćemo najjaču industriju u regionu, gotov koridor 10.
  • ns ja

    15.09.2014 09:48
    ne primećujem razliku od slobode!?
    Svi mi prosečni građani, već se nalazimo u kućnom pritvoru, osim boravka na radnom mestu, sedimo kući, bez nanogice i para za bilo kakav iole socijalni život!!! Pa još ako mogu i drugovi da mu svraćaju, kog mog ima i da ide negde!?
  • Novosađanin

    15.09.2014 06:54
    Boze
    Koja glupost!!! Moze da napusti stan??? Pa kakav je to pritvor? Napustanje pritvora treba odobriti samo u slucaju bolesti!! Kakav ispit, kakve gluposti... Sto nisu mislili na skolu kad su se pijani vozili i ubili decka na mostu??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti