SAD čuvaju stare nuklearke za odbranu od asteroida?

SAD su odložile demontiranje neke od starijih nuklearnih glava kako bi one mogle biti iskorišćene u odbrani Zemlje od budućih udara asteroida.
SAD su odložile demontiranje neke od starijih nuklearnih glava kako bi one mogle biti iskorišćene u odbrani Zemlje od budućih udara asteroida.

Sudeći po izveštaju u vezi sa nacionalnom nuklearnom bezbednosnom administracijom, rastavljanje ovog oružja je stopirano do daljnjeg sve dok ne bude sprovedena revizija kako bi se izmerila "njihova upotrebljivost u planetarnoj odbrani od asteroida koji idu ka Zemlji".

Iako plan zvuči skoro identično radnji filma Majkla Beja iz 1998. godine pod nazivom "Armagedon", NASA razmišlja o mogućnosti da nuklearno oružje zaista može biti iskorišćeno kako bi se blokirala pretnja od dolazećih asteroida.

NASA je u prošlosti finansirala nekoliko studija o tome kako nukelarno oružje može biti korišćeno u zaštiti Zemlje od dolazećih asteroida. Istraživanja su smišljala brojne scenarije u kojima se nuklearno oružje lansira u svemir kako bi izbacilo asteroid sa kursa ili kako bi ga raznelo u komadiće dovoljno male da se dezintegrišu u Zemljinoj atmosferi.

Međutim, u zavisnosti od situacije, plan SAD da koriste nuklearno oružije mogao bi da naruši sporazum iz 1967. godine po kom je zabranjeno skladištenje nuklearnog oružija u svemiru ili nebeskim telima.

  • Ja

    03.10.2014 08:15
    Pretnja
    Kako ne postoji pretnja. A šta ako takav neki asteroid zapreti nekim tamo komšijama pa ga oni skrenu sa kursa i pravo na nas.
  • Goran

    03.10.2014 07:30
    ???
    Pa '60 i '70 godina su radjena istrazivanja o tome mogu li se nuklearne bombe koristiti kao zastita od asteroida i evropske svemirske agencije, australijska i mislim urugvajska agencija kao i mnoga vojna ministarstva su izjavili da je to suluda ideja cak i americka vojska. U dosta tekstova postoji zasto je losa ideja.

    Znate li ko je jedini "gurao" tu pricu? NASA verovali ili ne.

    Ne znam koliko ljudi je culo za projekat A119 koji je vodio Leonard Rajfel iz NASA-e, NASA je htela da isproba nuklearno oruzije na mesecu O_o Ne znam da li imaju bolesne ideje jer bilo brdo nacista u NASA-i ili sta vec, ali stvarno razocaravaju neke cinjenice o toj agenciji....
  • 03.10.2014 06:59
    A sta ako se desi i da ga ispale,hoce li ta "prasina " uticati na nas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.