Pomoću formule otkriva ko će umreti u "Igri prestola"

Svi sa nestrpljenjem očekuju kako će Džordž R. R. Martin završiti knjigu po kojoj je nastala hit serija "Igra prestola", a jedan naučnik je čak smislio i formulu koja bi trebalo da mu pomogne da predvidi sudbinu junaka.

Svi sa nestrpljenjem očekuju kako će Džordž R. R. Martin završiti knjigu po kojoj je nastala hit serija "Igra prestola", a jedan naučnik je čak smislio i formulu koja bi trebalo da mu pomogne da predvidi sudbinu junaka.

Koristeći Bajesovu teoremu, polje matematike koje se često koristi za procenu verovatnoće budućih događaja, Ričard Vejl  sa Univerziteta Kenterberi pokušava da predvidi koji će likovi dobiti najviše pažnje u iduće dve knjige.

Do tih podataka dolazi analizirajući broj poglavlja posvećen svakom od likova u prethodnim knjigama. Tako je stvorio jednostavan matematički model za predviđanje koliko će poglavlja biti posvećeno kojem liku u iduće dve knjige.

Naravno, ova metoda ne može da predvidi specifične priče i zaplete. Model takođe ne uzima u obzir sadržaj prethodnih knjiga pa to dovodi do nekih očito pogrešnih predviđanja.

- Najbolja predviđanja dobijena su kombinacijom modelovanja i zdravog razuma - tvrdi Vejl.

Ipak, Vejl se boji da bi se glasine o tome da će Martin da napusti praksu pisanja svakog poglavlja iz gledišta drugog lika mogle pokazati tačnim i da će to razbiti ceo model.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.