Kometa Lavdžoj je vidljiva sad i biće tek za 8.000 godina

Kometa C/2014 Q2 trenutno nam je u gostima i vidljiva je golim okom pod vedrim nebom, posebno ako se posmatra sa mesta bez svetlosnog zagađenja.
Kometa C/2014 Q2 trenutno nam je u gostima i vidljiva je golim okom pod vedrim nebom, posebno ako se posmatra sa mesta bez svetlosnog zagađenja.

Kometa, nazvana Lavdžoj, po Australijancu Teriju Lavdžoju koji ju je otkrio 2011, nalazi se relativno blizu Zemlje, na udaljenosti od "samo" 70 miliona kilometara, i moći će da se vidi do 24. januara.

Za astronome amatere ovo je prilika koja se pruža jednom u životu, jer po proračunima naučnika, kometa je poslednji put bila blizu naše planete pre 11.500 godina, a sledeći bliski susret dogodiće se tek za 8.000 godina.

Od 7. januara se na nebu može videti maglovita, relativno svetla  tačka, bez repa. Ali, ukoliko se posmatra dvogledom ili još bolje teleskopom, onda se jasno vidi njena sjajna difuzna koma lepe zelene boje.

Konkretno, kometa preleće desno (zapadno) od sazvežđa Orion i kreće se prema severu, prema sazvežđu Perseja. Orion se lako može pronaći zahvaljujući karakterističnom rasporedu zvezda ili tabletom uz pomoć besplatnih aplikacija kao što je Sky Map.

Lavdžoj pripada dugoperiodičnim kometama koje u unutrašnji deo Sunčevog sistema dolaze sa njegove spoljne granice, iz tzv. Ortovog oblaka, nakon što su putovale hiljadama godina.

  • 15.01.2015 08:31
    kao i obično
    OBLACI!
  • Boki NS

    15.01.2015 06:39
    Cool! Znači sledeći put kad prođe, bućemo u Uniji...!
  • uh

    15.01.2015 00:04
    Negde prema Fruskoj Gori - Veterniku, kad se iz centra gleda prema Veterniku gore pa malo levo prema FG. Da li je to?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.