Počinju otvoreni razgovori o razvoju Kineske četvrti

Gradska uprava za kulturu i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" definisale su način uspostavljanja kulture dijaloga o daljem razvoju Kineske četvrti, saopštila je Fondacija "Novi Sad 2021".

Želeći da budu "svojevrstan most u tom dijalogu sa stručnom, ali i najširom javnošću", Gradska uprava za kulturu i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" predlažu početak otvaranja dijaloga na ovu temu, a u skladu sa svojim nadležnostima i ranije usvojenim platformama za izgradnju kulture dijaloga.

S tim u vezi, nedavno usvojeni Akcioni plan realizacije projekata Strategije kulturnog razvoja Novog Sada od 2016. do 2026. godine, rezultirao je stvaranjem Foruma za kulturu. Njega će činiti članovi Gradske uprave za kulturu i Gradskog veća za kulturu, ali i relevantni akteri u kulturi grada.

Novoformirani Forum će, između ostalog, predstavljati svojevrsnog medijatora u komunikaciji stručne javnosti i građana o temama vezanim za realizaciju programa i infrastrukturnih projekata Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture. S druge strane, pokrenuće se i "Divan" - serija otvorenih razgovora sa građanima Novog Sada i stručnom javnošću, sa ciljem identifikovanja aktuelnih pitanja u sferi kulturnog sistema grada i unapređenja projekata u okviru Evropske prestonice kulture.

Tokom prošle godine, u procesu kandidature Novog Sada za EPK, ovaj projekat je usvojen od strane Umetničkog saveta i kao takav se našao u pobedničkoj aplikaciji. "Divan" će organizovati članovi tima Fondacije "Novi Sad 2021", a učešće u njemu je otvoreno kako za stručnu, tako i zainteresovanu najširu javnost. Na osnovu usaglašenih termina Uprave za kulturu i Fondacije, predložene su  četiri faze izgradnje dijaloga:

I faza: Uvodni procesi za razvoj dijaloga 

9. jul: Konferencija i panel diskusija "Dijalogom do razvoja Kineske četvrti"

- Mesto dešavanja: Egzit festival

- Panelisti: Nemanja Milenković (Fondacija Novi Sad 2021), Vukašin Grozdanović (OPENS), Zdravko Vulin (producent i bivši direktor SKC), Pera Mirković (predstavnik umetnika iz Kineske četvrti) i Slobodan Jović (Društvo arhitekata Novog Sada)

10. jul: Forum za kulturu

II faza: Istraživački procesi za ulazak u dijalog 

15. jul - 20. avgust: Mapiranje prostora, anketno ispitivanje građana (2021 ispitanik), primeri dobre prakse transformacije industrijskog nasleđa, onlajn formular za davanje predloga građana na sajtu Fondacije "Novi Sad 2021"

III faza: Dijalog 

22. avgust: prvi Divan

23. avgust: drugi Forum za kulturu

29. avgust: drugi Divan

30. avgust: treći Forum za kulturu

5. septembar: treći Divan

6. septembar: četvrti Forum za kulturu

IV faza: Zaključak dijaloga

Kako je saopšteno, "kroz demokratičan i transparentan proces zasnovan na činjenicama, inicijativa Gradske uprave za kulturu i Fondacije "Novi Sad 2021", kao posrednika u komunikaciji sa stručnom i najširom javnošću, rezultiraće usaglašenim zaključcima o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa "Petar Drapšin". To će biti prvi put da se kroz otvoren i sveobuhvatan dijalog artikulišu jasne smernice transformacije industrijskog nasleđa u Novom Sadu, pa i šire, sprečavajući dosadašnje različite interpretacije".

Smernice za nastavak razvojne faze projekta biće saopšteni 12. septembra.

  • dr Petrovic

    30.06.2017 19:35
    Utuvite vec jednom:
    Oko mosta se ne sme nista rusiti/graditi, jer piloni, sajle i most gube garanciju!

    Osim toga, pogledajte kako most rdja i propada.

    Sanjate " divne snove", ali realnost je drugacija.

    Ofarbajte i derostirajte taj most. Sredite beton koji na tom mostu trune!

  • Jugosloven

    30.06.2017 17:54
    Gledam i smejem se
    Da su komunisti od 1945 do 1965 na ovakav način razvlačili svoje "divane" i pravili planove, znate kad bi izgradili nekadašnju divnu zemlju?
    Nikad. Počeli bi radove, a u to bi počelo i bombardovanje.
    Iza ovog se nešto krije. U stilu, da mi vas saslušamo i onda uradimo šta hoćemo.
  • Farsa

    30.06.2017 17:43
    Čemu "razgovori"?! Ionako će sve to, kao i sve do sada u Novom Sadu u poslednjih 25 godina "podobni" jarani i zemare "prilagoditi" svojim potrebama i interesima. Setite se samo kako je ranije prihvatljiva bila ulica Laze Telečlkog sa malim, prijatnim lokalima, dok se nisu dočepali tamošnjih prostora "bizmismeni" koji su upoganili čitav kvart sa svojim shvatanjem kulture u manirima Granda i Pinka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021