Održana konferencija "Strateško planiranje u kulturnim ustanovama"

Na konferenciji gradskih i lokalnih ustanova razgovaralo se o petogodišnjim planovima razvoja kulturnih ustanova u skladu sa evropskim standardima.
Održana konferencija "Strateško planiranje u kulturnim ustanovama"
Foto: 021.rs
Konferencija pod nazivom "Strateško planiranje u kulturnim ustanovama" održana je u Velikoj sali Skupštine grada, u organizaciji Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Fondacije "Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture".
 
Član Gradskog veća Dalibor Rožić je tom prilikom napomenuo da je Strategija usvojena pre nešto više od dve godine, da je od tada učinjeno mnogo na njenoj realizaciji i istakao da je veoma važno da svi akteri kulture funkcionišu u što boljoj koordinaciji.
 
"Nakon usvajanja Strategije, kandidovali smo se i osvojili titulu EPK, osnovali dve nove ustanove kulture i to Kulturni centar u Rumenki i Novosadski dečji kulturni centar. Takođe formirali smo 'Fondaciju 2021', potom Forum za kulturu, radno telo za bolju komunikaciju gradske uprave i svih aktera, a uveli smo novine i u projektnom finansiranju. Kada je reč o infrastrukturnim procesima u toku je izgradnja prve koncertne dvorane, realizacija projekta Omladinski kreativni polis, otvaramo nove kulturne stanice, urbane džepove kulture, a preduzima se i ozbiljna revitalizacija podgrađa Petrovaradinske tvrđave", naveo je Rožić.
 
Prema oceni pokrajinske sekretarke Dragane Milošević ova konferencija ima istorijski značaj jer su se prvi put okupile gradske i pokrajinske ustanove sa zajedničkim ciljem da naprave petogodišnje planove razvoja u skladu sa evropskim standardima.
 
Nemanja Milenković, direktor Fondacije 2021, rekao je da konferencija predstavlja jedinstven slučaj da se ustanove kulture u toj meri uključe u projekat EPK i pojasnio da nije reč o projektu Fondacije koja je zapravo most povezivanja svih aktera kulture kako bi se kao Grad u tom smislu najbolje predstavili. On je istakao da su po tradiciji ustanove kulture manje fleksibilne i dinamične od NVO sektora, pa da je i ovo način da se modernizuju i prilagode evropskim standardima, jer će to imati dalekosežne povoljne efekte za kulturu uopšte.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021