FOTO: Počela s radom laboratorija korišćena za film "Gospodar prstenova"

Počela je sa radom laboratorija za snimanje i analizu pokreta na FTN-u.
Tim profesora i mladih istraživača sa FTN-a i Akademije umetnosti, nakon završene obuke, nedavno je počeo sa praktičnim radom u laboratoriji za snimanje i analizu pokreta, opremljenoj "Vicon Motion Capture" sistemom.

Najsavremeniji sistem za snimanje pokreta sa kojima su rađeni filmski serijali "Gospodar prstenova" i "Planeta majmuna" stigao je u Novi Sad još u septembru, ali je tek od nedavno u upotrebi pošto je završena obuka.

Naime, tim inženjera sa Katedre za mehatroniku, robotiku i mehanizaciju, profesori sa katedre za animaciju u inženjerstvu i dva profesora sa Akademije umetnosti prošli su prošle nedelje petodnevnu obuku na ovom sistemu. Obučavali su ih inženjeri iz kompanije "Vicon" sa Oksforda, Pol Viloubi i Žak Gaj.

- Vikon sistem instaliran na FTN-u je prvi koji je postavljen u ovom delu Evrope. Oprema će pojačati kvalitet istraživanja iz mnogih oblasti u kojima se primenjuje, ne samo u Novom Sadu, već i na svim srpskim univerzitetima, istraživačkim centrima i klinikama, ali i u regionu - kažu za 021 Oksfordovi naučnici, Gaj i Viloubi.

Rukovodilac laboratorije profesor Branislav Borovac kaže da se pre svakog snimanja podešavaju radni prostor i sistem nakon čega se obavlja kalibracija kamera.

- Osoba čiji se pokreti snimaju oblači odelo na koje se lepe markeri. Ukoliko je potrebna precizna analiza tada se markeri lepe na kožu čoveka. Markeri su reflektivni i njihovo kretanje u prostoru se snima sa osam infracrvenih kamera. Uz pomoć snimaka sa kamera softver rekonstruiše njihovo kretanje, a time i kretanje osobe čiji se pokreti snimaju. Tako dobijen snimak se može koristiti za detaljnu analizu pokreta, ili se može iskoristiti kao referenca za kretanje animiranog lika ili robota - ističe Borovac.

Tim istraživača sa FTN-a prvo će raditi na projektu razvoja robota Marka koji će ponavljati snimljene pokrete i tako ostvariti motoriku veoma sličnu čovekovoj. Studenti će u početku biti uključeni kroz diplomske i master radove, za čije će istraživanje moći da koriste ovu opremu.

Plan je da se kasnije rad sa Vikon sistemom uvede na jednom ili više kurseva koji postoje na fakultetu, kao što su napredna robotika, neki predmeti na biomedicinskom inženjerstvu i animaciji.

Laboratorija je multidisciplinarnog karaktera i koristiće je i istraživači sa novosadskog Medicinskog fakulteta, Akademije umetnosti i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

- Granice istraživanja koje ove struke, u zajedničkom radu, mogu da dostignu prevazilaze našu maštu. Ti ljudi oblikovaće nove sprave za treniranje vrhunskih sportista, podršku osobama sa invaliditetom, snimaće filmove o kojima smo maštali. Budućnost je u sinergiji struka. Departman se za tu budućnost sprema na način koji nas izdvaja po kvalitetu, stručnosti i pre svega naučnoj inspiraciji - ističe za 021 direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment FTN-a Bojan Lalić.

Sem saradnje inženjera sa FTN-a i filmadžija sa Akademije umetnosti, dogovoren je i jedan zanimljiv projekat sa Klinikom za ginekologiju i akušertvo. Kako u Novom Sadu rade novi i efikasniji sistem carskog reza, a ne mogu stalno da objašnjavaju kako to izgleda i kako treba da se radi, pomoću tehnologije sa FTN snimiće operaciju (umesto majčinog stomaka ona će biti urađena na konjskom srcu) i posle toga će biti napravljena animacija koja veoma realno prikazuje sve detalje operacionog zahvata.

  • Vlada

    02.02.2015 09:32
    ...
    Lepo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti