Vozovi će juriti 200 km/h od Novog Sada do Subotice - za 40 godina

Idejni plan za izgradnju pruge na deonici Novi Sad-Subotica-Kelebija biće gotov do 1. septembra.
U pripremi je idejni plan čiju izradu finansira EU za izgradnju pruge na deonici Novi Sad-Subotica-Kelebija, koji će, prema planovima, biti gotov do 1. septembra.

Kako je rekao državni sekretar Ministarstva za saobraćaj i infrastrukturalni razvoj Imre Kern, za sada predstavlja problem to što idejni plan, poštujući evropske propise, omogućava maksimalnu brzinu od 160 kilometara na sat.

"Mađarska deonica takođe prati ove propise, a mi bismo želeli da na ravnici između Novog Sada i Subotice, gde ne postoje krivine i prepreke, voz ide brzinom od 200 kilometara na sat", rekao je Kern. On je dodao da bi bilo izuzetno važno da se osigura veća brzina na toj liniji pošto taj projekat neće biti izrađen za sledećih pet, nego za 30 ili 40 godina.

Kern je rekao da se još ne zna ko će izgraditi brzu prugu između Novog Sada i mađarsko-srpske granice i da sve zavisi od toga iz kog kredita će se realizovati radovi. "U januaru smo uspeli, u zadatom roku, da pošaljemo kineskoj strani studiju o izvodljivosti brze pruge Beograd-Budimpešta. Sledeći zadatak je na kineskoj strani i ona treba da usaglasi srpsku studiju izvodljivosti sa mađarskom i proširi je elementima koji se tiču kineske strane. Oni će odrediti i koliki saobraćaj žele na ovoj deonici između Budimpešte i grčkih, eventualno bugarskih luka".

Prema njegovim rečima, radovi na pruzi dugoj 44 kilometra između Novog Sada i Stare Pazove najverovatnije će početi do kraja godine, jer je na tom delu već u izradi glavni plan, a i potreban novac je na raspolaganju.

  • Goran Jovicevic

    17.06.2015 12:13
    Podsetnik
    Pošto kao i obično, čak i u tekstu o vozovima i srbijanskim železnicama, ima razloga za napade na Pastora i Kerna (uz uobičejeno, "pa šta smo mi - kao moroni..itd i sl.. amisli se na svesrpsku populaciju)moram da podsetim na neke činjenice - tokom svog boravka u Ugarskoj, današnja bačka, delom banat i srem (delom u Kraljevini Slavoniji) imali su najgušću mrežu železničkih pruga u Evropi, a tada je to značilo i u svetu. jedino je Holandija bila po dužini pruga i nekim drugim parametrima blizu Vojvodine (Južna Ugarska, Severna Srbija...). To je sve ponovljeno 2010. godine kada su mađarske železnice slavile 100 godina od kompletiranja železničke mreže u zemlji - njenog zaokruživanja, što je kod nas, u Vojvodini, značilo da se bez presedanja moglo stići iz svakog mesta u neko drugo vojvođansko mesto (misli se na veća naselja) ili da je robu bilo moguće ukrcati i iskrcati bilo gde u Vojvodini. Tako je bilo te 1910. godine. Danas najpre pod upravom čuvenih "graditelja" komunista i još većih patriota i svemoćnih miloševićtadićšešeljkoštunica, u Vojvodini je ostala jedna pruga (i to isključivo stoga jer nisu smeli da je zatvore pošto ide u Peštu) ali praktično neupotrebljiva, sa stanovišta standarda savremenog prevoza putnika totalno neupotrebljiva) kao i nekoliko ostatkovih ostataka lokalnih pruga koje jedva podnesu šinobus i "brzinu" od 50-tak kilometara na sat - kada bi bio poštovan red vožnje, ovako put uvek traje sat ili dva duže. o prelasku u Hrvatsku, i čuvenom mostu u blizini tromeđe neću ni govoriti - uostalom i autobusom put do Osjeka traja satima - ali tamo su neprijatelji, pa smo mi, po dobroj praksi ONO i DSZ učinili sve da otežamo njihov život tako što smo uskratili sebi normalno putovanja. Naravno ništa od ovoga nije prioritet vladajućeg beograda. ne znam samo kako se desilo da Južna Ugarska bude peštanski prioritet a severna Srbija nikad i nikako Beogradski. Ko bi znao, tamo su suviše pametni, verovatno mi ovde to ne razumemo, kao i sve druge stvari koje se tamo rade.
  • gaga

    28.04.2015 07:53
    valjda nam tako0 i treba
    u ovom svetu kom živimo, sve se brzo menja,šta sve samo pre par godina nije bilo a sada je stvarnosti.... tako da projekcija nešto za 40 godina je stupidnost.....
  • Alexa

    28.04.2015 07:25
    nejasnoca
    Bas pre neki dan citam da su u Japanu, djirali neki experimentalni voz brzinom od 604km/h. Rekli ljudi, dobro, malo smo mozda preterali, skupo je ovo, al oko 2027 cemo uglavnom vozati vozove izmedju 450- 500 km/h. U tom svetlu ja pitam, a koji ce nama 2055 godine voz koji ide 200 na sat? Mislim, bice isto sto je i sad u relativnim odnosima. Sad vozovi idu 200, nasi idu 3 puta manje. za 40 godina cemo i mi dobaciti 200 dok ostali budu isli 500...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti