FOTO: Novosađani protestovali protiv vakcinacije

Oko 100 Novosađana okupilo se na Trgu slobode na protestu protiv obavezne vakcinacije dece.
Oko 100 Novosađana okupilo se na Trgu slobode na protestu protiv obavezne vakcinacije dece.

Protestom su kružile parole poput: "Moja deca, moja odgovornost, moja odluka!" "Imamo prava da zaštitimo svoju decu!" i "Naša deca nisu zamorčići! Hoćemo ista prava kao i u zapadnim zemljama!".

Pitali smo Novosađane iz kojih razloga su se okupili na protestu. Jedna od roditelja, Dragana Erdelj, došla je jer podržava stav da je vakcinacija besmislena medicinska metoda.

"Mislim da je vakcinacija veoma štetna zbog porasta autizma i autoimunih oboljenja. Prijatelj me je podstakao da počnem o tome da čitam. Sva moja saznanja govore da vakcinu treba zabraniti i ne davati slobodno ljudima da izaberu", izjavila je Dragana Erdelj za 021 i dodala da bi ljudi trebalo više da se informišu pre nego što odluče da vakcinišu svoje dete.

Neki roditelji izneli su pred građane svoja svedočanstva. Jedna od njih je bila Jelena Radulović, majka dvoje dece, čiji mlađi sin ima trajno oštećenje centra za govor od strane teških metala.

"Nakon primanja vakcine je postao drugo dete. Povukao se u svoj svet, govor je počeo da zaostaje, dok nije sasvim nestao. Od ustanove do ustanove tražili smo uzrok, ali nam niko nije rekao da je to vakcina. Kažu vam usmeno, ali nećete dobiti papir, ni pečat neke zdravstvene ustanove. Sve što nastane kao posledica vakcine je vaša odgovornost", kaže Radulovićeva i dodaje da vakcinom možete samo da narušite zdravlje svog deteta.

Organizator protesta Nikola Aleksić pozvao se na kršenje Ustava Republike Srbije, konkretno član 25, stav 2. u kome piše da je fizički integritet neprikosnoven, kao i na predlog Zakona o porodici, gde su majke "imenovane kao mašine za rađanje".

"Kako rodite dete, ono postaje briga države i ona uzima sebi za pravo da to dete izlaže zaista monstruoznim vakcinama. Začuđujuće je to što su poslanici ovaj zakon usvojili bez rasprave. Niko na svetu ne zna kakve će posledice biti po buduće naraštaje kada im mimo imunološkog sistema unesu živi virusi koji će se ugraditi u DNK strukturu tog bića od dva meseca", smatra Aleksić.

Protest protiv obavezne vakcinacije održan je i u Beogradu, Jagodini, Nišu, kao širom Balkana – u Zagrebu, Dubrovniku, Ljubljani, Skoplju i Plovdivu. (Isidora Ković)

  • G

    14.05.2015 12:21
    @Samo Ako Im - u pravu ste. A prekjuče je bila prisilna osnovna škola. Sve što je prisilno ne miriše na dobrobit, pa pogledajte danas dokle nas je dovela ta prisila. Imamo samo 30% nepismenih (istina pretežno starijih i u većim brojevima iz pojedinih nacionalnih grupa) i više niko ne oboleva od dečje paralize. Bezobrazluk.
  • Samo ako im

    14.05.2015 04:50
    dopustite

    DANAS prisilna vakcinacija,
    SUTRA prisilno čipovanje...

    A sve što je prisilno,ne miriše na dobrobit...
  • Miki24

    13.05.2015 15:48
    @Anonimus

    Kao i za muslimane, opet nije istina i da Amishi nikako ne vakcinisu svoju decu.

    "Ken Reibel, of the blog Autism News Beat stated that, "The idea that the Amish do not vaccinate their children is untrue.”
    http://web.archive.org/web/20130627141910/http://autism-news-beat.com/archives/29

    "a 2006 study by researchers from the CDC, based on a survey sent to residents of the largest Amish community in Illinois, concluded that the Amish may not object to vaccines very often, and that when they do so, it may not be for religious reasons.Despite these figures, significant pockets of lower vaccination rates do exist"

    Istina je da se vakcinisu manje, ali isto tako i zive zivot drugaciji od nas sa manje stresa, ne koriste pesticide, zdravije se hrane, vise su fizicki aktivni, ranije dobijaju decu, imaju ogranicenu genetsku raznovrsnost (usled cega oboljevaju vise od nekih drugih bolesti)itd..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti