Festival "Terra Madre Serbia" 30. i 31. oktobra u Futogu

Festival "Terra Madre Serbia" održaće se u Futogu, 30. i 31. oktobra, uporedo sa "Futoškom kupusijadom".
Festival "Terra Madre Serbia" održaće se u Futogu, 30. i 31. oktobra, uporedo sa "Futoškom kupusijadom".

Festival će se održati pod sloganom "Mali poljoprivredni proizvođači kao čuvati biodiverziteta i promoteri lokalno razvoja", a za cilj ima predstavljanje srpskih poljoprivrednika i zajednica koje se bave zaštitom i očuvanjem gastronomske tradicije i identiteta. Na "Terra Madre Serbia" predstaviće se proizvođači tradicionalne hrane čiji su proizvodi mapirani i koji su ušli u "Riznicu ukusa", katalog hrane kojoj preti nestanak.

Predsednik Udruženja konvivijuma "Slow Food" u Srbiji Biađo Karan poručio je pristunima da je "Terra Madre" osnovana sa ciljem da podrži male proizvođače i poljoprivrednike širom sveta. "Srbija i Vojvodina imaju veliki potencijal koji je još uvek malo iskorišćen, ali kroz promociju i partnerstvo moramo da podstaknemo proizvođače", kazao je Biađo Karan.

Putem projekta "Riznica ukusa" organizacije Slow Food Serbia i Terra Madre Serbia zabeležile su važne podatke, kao i karakteristike proizvoda kojima preti nestanak kako bi ih sačuvale i mapirale.

  • živan

    10.10.2015 08:57
    Prava stvar
    Povremeno se i u Novom Sadu odrzavaju zanimljivi skupovi, podsticcu zanimljivi pokreti, podrzavaju vredne inicijative. Dakle, jos ima nade...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.