Stigli udžbenici za osnovce u inkluziji

Zahvaljujući četvorogodišnjem trudu čak 360 stručnjaka, šest godina posle uvođenja inkluzije u naše školstvo, konačno se pojavio osnovnoškolski komplet od 54 udžbenika za učenike koji gradivo u osnovnim školama savladavaju po individualnom obrazovnom planu.
Zahvaljujući četvorogodišnjem trudu čak 360 stručnjaka, šest godina posle uvođenja inkluzije u naše školstvo, konačno se pojavio osnovnoškolski komplet od 54 udžbenika za učenike koji gradivo u osnovnim školama savladavaju po individualnom obrazovnom planu.

Udžbenike je odobrilo Ministarstvo prosvete, te će se naći i u Katalogu za narednu školsku godinu.

Rezultat ovog obimnog projekta Zajednice defektologa osnovnih i srednjih škola, Centra za specijalnu funkcionalnu pedagogiju iz Beograda i Izdavačkog preduzeća "Alka skript" predstavljen je u SOŠO "Milan Petrović" u Novom Sadu, a sledi mu promocija i u ostalim gradovima Srbije.

"Ovo su udžbenici za svu decu koja savladavaju plan i program po individualnom obrazovnom planu, bez obzira na to da li je to u redovnim ili školama za učenike s posebnim potrebama", rekla je direktorka SOŠO "Milan Petrović" Slavica Marković. "Ovi udžbenici su sistemsko rešenje i odgovoriće potrebama sve dece u inkluziji, ali i svakog deteta pojedinačno. Sadašnji zakon postavio je novu filozofiju obrazovanja i mi smo se sa svim svojim ljudskim, tehnološkim i didaktičkim resursima uključili i pružamo podršku gde god je to potrebno, ali bez udžbenika to nije dovoljno", rekla je ona.

Po rečima predsednice Zajednice defektologa osnovnih i srednjih škola Rade Rakočević, ovi udžbenici će deci koja se školuju po individualnom obrazovnom planu omogućiti da imaju iste uslove učenja kao što imaju njihovi vršnjaci, a nastavnicima znatno olakšati primenu inkluzivnog pristupa obrazovanju i zato bi trebalo da ga ima i svaka školska biblioteka.

Uz napomenu da su ove knjige namenjene svim osnovcima koji i pored optimalnog ličnog zalaganja i zalaganja nastavnika i roditelja ne mogu da ostvare ni najniže standarde iz redovnih programa, a takvih je u populaciji petina, urednica ovih udžbenika Đurđica Salomon naglasila je da oni prate propisani nastavni program, obrađuju sve nastavne sadržaje i objašnjavaju sve ključne pojmove, a obrada lekcija i raspored u udžbeniku slede uobičajen nastavni plan, tako da učenik koji nastavni plan savladava po IOP-u prati nastavno gradivo, ali rešavajući sebi primerene zadatke.

Udžbenike prate i priručnici za nastavnike. Pored defektološkog dela, u kojem su opisane moguće teškoće kod učenika i primeren rad u nastavi s njima, u priručnicima su lekcije iz udžbenika obrađene i metodički, a sadrže i radni deo sa nastavnim listićima sa zadacima za ponavljanje ili domaći rad. Ovi zadaci nalaze se i na CD-u, tako da nastavnik može i da ih menja i umnožava, prema potrebi. Na kraju priručnika dat je i predlog zadataka za završni ispit na kraju osnovnog školovanja.

U naš školski sistem inkluzivno obrazovanje uvedeno je zakonom iz 2009. godine. Taj zakon roditeljima je dao pravo da sami odlučuju da li će dete sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom upisati u redovnu ili specijalizovanu školu, a škole u redovnom sistemu obavezao da takvoj deci obezbede svu potrebnu dodatnu podršku. Nastavnicima u redovnim školama, nepripremljenim dovoljno sistemski, u primeni inkluzivnog pristupa, pomažu svih ovih godina uglavnom kolege iz specijalizovanih škola, ali sve do sada, kao i ostali i ovi učenici na raspolaganju su imali samo redovne, njima neprilagođene udžbenike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti