Prigradska naselja bez biciklističkih staza

Svetski dan bez automobila, 22. septembar, obeležava se danas promotivnom vožnjom Biciklističkog saveza Novog Sada.
Svetski dan bez automobila, 22. septembar, obeležava se danas promotivnom vožnjom Biciklističkog saveza Novog Sada. Nebojša Subić iz ove organizacije kaže za Radio 021 da je okupljanje na Trgu slobode između 11 i 12 časova, i da su svi građani pozvani da se pridruže.

"Okupićemo se i stvoriti određen broj biciklista koja će se provozati od centra, preko Njegoševe ulice, Bulevarom Mihajla Pupina, a zatim Kejom preko novouređene staze do Štranda, na lubenica-parti", navodi Subić.

On kaže da Novi Sad ima dobre saobraćajne uslove za bicikliste, ali samo u novim delovima grada kao što su Nova detelinara, Novo naselje i Liman, dok je pristup ka udaljenijim naseljima otežan. Osim Veternika i Fitoga, nijedno drugo prigradsko naselje nije povezano sa gradom biciklističkim stazama.

"Biciklista ne može bezbedno da dođe iz Sremske Kamenice do Novog Sada. Da li može da se dođe do Kaća, Rumenke, Kisača, Stepanovićeva, Begeča...? Sve su to naseljena mesta koja pripadaju Novom Sadu, i ako ovaj grad želi da bude svetski grad onda mora da vodi računa da i tu gradi biciklističke staze", smatra Subić.

Veliki je problem i to što na prometnim lokacijama kao što su Bulevar Mihajla Pupina, ulice Jovana Subotića, Kisačka i Temerinska  nema biciklističkih staza, napominje Subić.

Samo Kej dobio biciklističku stazu

U ovoj godini je izgrađeno ukupno 2,5 kilometra biciklističkih staza u okviru uređenja Keja, a za to  iz budžeta izdvojeno pet miliona dinara. U planu je nastavak izgradnje biciklističkih staza na Bulevaru Evrope, na deonici koja će biti rađena u ovoj godini.

Ukupna dužina svih biciklističkih staza u Novom Sadu je 62,9 km, od čega su jedan deo biciklističke staze sa obe strane ulice, a drugim delom su u pitanju jednostrane staze. Takođe tu spadaju i kombinovane biciklističke staze kao što je slučaj na Keju, i u Hajduk Veljkovoj ulici.

  • ista prica je i sa nama

    24.09.2010 03:53
    sa Klise
    isao bih bajsom do grada ali ako ziv stignem do najlona jer tek tu pocinje staza za PROMASENE HRABRE BICIKLISTE KOJI KANE U GRAD
  • Remorker

    22.09.2010 21:16
    samo dobra volja
    Dosta njih bi se zaputilo od Rumenke do Novog Sada biciklom samo da postoji staza za bicikle. Trebalo bi da se izgradi staza u duzini od oko 2Km a sve mi se cini da ce se to desiti kada se zavrsi 'Radnicki univerzitet"!
  • mi

    22.09.2010 19:08
    Antibiciklistički grad!
    Ponekad me bukvalno zaboli glava od toliko strmih i visokih ivičnjaka koji su skoro svugde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.