Sukob crkve sa gradom oko godišnjice racije

Grad i Srpska pravoslavna crkva obeležiće godišnjicu Novosadske racije odvojeno.

Grad i Srpska pravoslavna crkva obeležiće godišnjicu Novosadske racije odvojeno. Gradski čelnici će pomen žrtvama Racije odati u petak, 21. januara, dok će vladika bački Irinej na Keju biti u nedelju.

Kako je navedeno u Eparhiji bačkoj, na ovaj korak su se odlučili nakon "nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma podsećanja na Novosadsku raciju".

Sa druge strane, gradski čelnici navode da im nisu jasni razlozi za odvojeno obeležavanje jer, kako kažu, trudili su se da izađu u susret svim zahtevima Crkve.

Jevrejska opština ne želi da ulazi u ove podele i datum stradanja Novosađana će obeležiti i sa jednima i sa drugima. Kako za 021 kaže predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, Goran Levi, oni bi najviše voleli kada bi svi taj dan obeležili zajedno i u duhu žaljenja za žrtvama pogroma.

"Smatram da bi bilo najbolje kada bi ovaj strašan događaj svi obeležili zajedno, kako to i dolikuje. Ovako, Jevrejska opština će dan stradanja Novosadskih Jevreja, Srba, Roma i svih ostalih obeležiti i sa jednima i sa drugima", kaže Levi.

  • Mirjana

    20.01.2011 20:17
    Sramota
    Njihovo ponašanje, i jednih i drugih pokazuje da im uopšte nije stalo do pomana žrtvama nego samo do njihove lične promocije. Kako ih nije sramota! Muka mi je i što godinama kalkulišu oko broja žrtva a sada ovo! Koliko licemerja! Muka mi je od toga!
  • NEKO

    20.01.2011 16:35
    Racija ie UVEK obeležavana 21 a samo je Maja Gojković pomerila na 23 zato što je putovala u Belgiju.
  • Салајчанин

    20.01.2011 15:15
    Ствар је врло једноставна. Помен жртвама се увек обележавао 23.01. зато што је на тај дан извршен највећи покољ и зато што је тог дана у 15.15 сама рација у Новом Саду и прекинута. Али авај, ове године 23 пада у недељу па господа градски челници а посебно свита која их прати не могу да оду са посла у подне. Па су се досетили да овај догађај обележе фино у петак па сви намирени. СПЦ је потпуно у праву што се тиче датума и ту нема приче. А господа градски челници и њихови поклоници ионако никоме неће фалити кад оду са посла па је можда и боље да се не појављују заједно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.