FOTO: Ko kontroliše ubijanje životinja u šinteraju?

Prema informacijama do kojih je došao Radio 021, ne postoji nikakva stručna služba koja nadgleda rad veterinara koji ubijaju životinje u novosadskom šinteraju.
Prema informacijama do kojih je došao Radio 021, ne postoji nikakva stručna služba koja nadgleda rad veterinara koji ubijaju životinje u novosadskom šinteraju. Na tenderu za izbor firme koja će se baviti eutanaziranjem pasa i mačaka lutalica u Novom Sadu, ovaj posao dobila je veterinarska stanica "Košarčić" iz Futoga. Kako za naš radio kaže jedan od veterinara zaposlenih u ovoj ustanovi, Nikola Mišljenović, dok životinjama ubrizgava smrtonosnu injekciju prisutni su samo dežurni poslovođa iz "Čistoće" i on.

"Moj rad prilikom eutanaziranja životinja kontroliše moja medicinska, veterinarska etika. Tu je još prisutan i službenik "Čistoće" koji je dežuran kada nas pozovu", kaže ovaj veterinar.

Mišljenović navodi da ceo proces traje kratko i bezbolno za samu životinju, a količina sredstva za eutanaziju se procenjuje odokativno. Prema njegovim rečima, od ubrizgavanja smrtonosne injekcije do uginuća životinje prođe svega nekoliko sekundi.

"Psa koga niko ne udomi za ta tri dana koliko se zadržavaju u objektu za privremeni smeštaj najpre izvlačim na ivicu kaveza i otprilike procenim koliko pas može biti težak, kako bi znao koju količinu injekcije treba da koristim.U toj proceni skoro nikad ne omanem, jer se ovim poslom bavim već dosta dugo. Tada se psu daje injekcija koja se ubrizgava između rebara, u plućno tkivo, a životinja ugine mirno par sekundi nakon toga", kaže Mišljenović.


Sa druge strane, predsednica Udruženja za zaštitu zivotinja Novi Sad,Lana Đorđević navodi da oni sumnjaju da se iza zatvorenih vrata uhvaćeni psi ipak ubijaju na nehuman način. "Ja sam pre nego što smo registrovali udruženje putem elektronske pošte tražila dozvolu da uđem u šinteraj,odgovor je bio da će mi javiti kada preduzeće to odobri.Naravno,to se nikad nije dogodilo. Šta drugo,nego da posumnjam da se tamo dešavaju neke stvari koje žele da sakriju od javnosti.",kaže ova aktivistkinja za prava životinja.

Veterinar Mišljenović ipak tvrdi da se sve životinje eutanaziraju sredstvom T-61 i da za to postoje dokazi, kao i da su spekulacije da se za ubijanje koriste motke ili deterdžent neosnovane i predstavljaju atak na veterinarsku profesiju i etiku. Mišljenović navodi da nikad ne bi sebi dozvolio da vidi životinju da pati.

"Tu nema nikakve agonije, nikakve dreke, nikakve patnje. Ja prvi nikad ne bih mogao da podnesem da gledam životinju kako umire u mukama. Metod kojim se eutanaziraju životinje je brz, human i tih, i jedini na koji bih pristao", tvrdi ovaj veterinar.

Jedna flašica pomenutog sredstva za eutanaziju košta oko 3.000 dinara. Da li se ovo sredstvo zaista koristi za ubijanje lutalica, ostaje nam samo da verujemo na reč veterinarima koji se time bave. (Miodrag Sovilj)

  • ja

    10.11.2012 15:04
    gotovi su
    bez brige odgovarace, vec sledece nedelje pocinje im proces....
  • nb

    30.11.2011 21:01
    "veterinar lovac", "humano ubijanje"...:((((
    "Why should man expect his prayer for mercy to be
    heard by what is above him when he shows no mercy to what is under him?" P.T.
  • jelena

    30.11.2011 16:50
    zlocinac
    Ovo je bruka i sramota, pa posto je to po zakonu strogo zabranjeno ubijanje zivotinja, ajde da ga lepo tuzimo za nesavesno obavljanje duznosti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti