Niko ne kontroliše pesticide u hrani

Količinu ostataka pesticida u voću i povrću u Srbiji trenutno niko ne kontroliše, jer nema novca za to.
Količinu ostataka pesticida u voću i povrću u Srbiji trenutno niko ne kontroliše, jer nema novca za to, dok je ranije ta ispitivanja finansiralo republičko Ministarstvo poljoprivrede, kaže dekan Fakulteta zaštite životne sredine Univerziteta Edukons, Mira Pucarević. Ona navodi da su pesticidi sasvim sigurno prisutni u hrani, ali na takvom nivou da ne izazivaju posledice po zdravlje ljudi.

"Prema rezultatima istraživanja koja su u Srbiji u prethodnom periodu obavljana, detektovano je pet odsto uzoraka sa ostacima pesticida preko maksimalno dozvoljenih. Danas u Srbiji nema ustanovljenog monitoringa ostataka pesticida i možemo samo pretpostaviti da su vrednosti na sličnom nivou ili možda nižem", tvrdi ona.

Profesorka Pucarević dodaje da se to u Evropskoj uniji redovno proverava i da maksimalna dozvoljena koncentracija pesticida u zemljama Unije iznosi do tri odsto.

  • ddd

    08.04.2011 18:28
    Novinari u akciju... ovo se tiče i vaše dece.
  • Dr Petrović

    07.04.2011 20:42
    Najgrozniji otrov i zločin
    Organofosfati su primarno bojni otrovi u rodu sa Sarinom, Somanom, Tabunom, Iperitom, Luizitom... teško se i sporo eliminišu, leukociti ih nose u limfne čvorove, a medicina ih na tim ( i ostalim ) mestima prepoznaje kao maligno alterisano tkivo i po sili protokola se to leči kao rak i završava onako kako se završava, tužno, žalosno i u mukama, na kojima nakupci još dodatno polivaju pesticide da zaštite investiciju i povećaju profit, a konzumenti su potrovani, najviše deca (mala kilaža na mnogo otrova) najveći % raka potiče odatle. Pri tome stradaju i polivači, Niko sretan!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti