Pritužbe na zakazivanje pregleda

Najviše pritužbi građana na rad zdravstvenih ustanova u Vojvodini odnosi se na zakazivanje pregleda što dovodi i do višemesečnog odlaganja, saopštila je Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.

Najviše pritužbi građana na rad zdravstvenih ustanova u Vojvodini odnosi se na zakazivanje pregleda što dovodi i do višemesečnog odlaganja, saopštila je Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.

Povodom 7. aprila, Međunarodnog dana zdravlja, ombudsman upozorava na sve veći broj predstavki zbog teškoća u zakazivanju pregleda preko "kol centara". "Tokom istraga pokazalo se da zdravstvene ustanove smatraju da je zakazivanje pregleda ovim sistemom olakšano, ali da zbog malog broja lekara ne postoje kapaciteti da svi potencijalni pacijenti zakažu pregled u željenom terminu, zbog čega se pregledi i početak lečenja odlažu i po nekoliko meseci", navodi se u saopštenju.

Vojvođanski zaštitnik građana je upozorio i da gerontološki centri imaju teškoće u radu zbog učestalog odbijanja bolnica da smeste starije osobe na zahtev lekara iz gerontoloških centara, jer smatraju da u centrima stariji imaju svu neophodnu negu, iako je u njima najčešće zaposlen samo jedan lekar opšte prakse.

"Na osnovu pritužbi građana i podnetih predstavki, Pokrajinski ombudsman ukazuje da je ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u Vojvodini otežano, pre svega zbog malog broja lekara i zdravstvenih radnika i nedostatka novca", navodi se u saopštenju i dodaje da zdravstvene ustanove stoga često restriktivno tumače propise kako bi se smanjio broj pacijenata.

  • Nino

    07.12.2016 09:08
    Zakazivanje na VMC u NS
    Dobijem uput od lekara opste prakze da odem kod urologa na VMC odem u 6:30h da predam knjizicu da bi stigao na red sto pre, oko 8h dolazi doktor bez sestre i proziva pacijente ja sesti na redu ,prozove me ja udjem kaze on nemogu danas sve da primim dodji u sredu u 8 kazi da sam ti zakazao ja pitam kome da kazem ,pa meni kad dodjes zapamticu ja ja kazem dobro i odem. Dolazim u sredu u 7:50 ulazi doktor pita me sta treba ja mu kazem imam zakazano kod vas u 8h on meni ja sad zurim na VMA dodji od nedelje oko 11h pa ko je sad tu normalan i da li ovo vidi ministar zdravlja ili nacelnik zdravstvene ustanove. Sve neradnik do neradnika da im dodje privatnik razjurio bi ih govnjivom motkom SRAMOTA i za zdravstvo i za narod koji ovo trpi.......
  • 04.11.2013 00:41
    nemam rijeci tako blage jer za ovo sta mi pacjenti prezivljavamo nikakve reci nisu uvredljive vec su izraz nemoci pacjenata o kojima niko ne vodi racuna i tretiraju se kao stoka.Strasno,za sta sam se god pozalila zastitniku pacjentovih prava nije bilo koristi jer to radno mesto postoji samo da bi neko primio dobru platu a ne da bi pomogao pacjentima zbog kojih navodno postoji.Nezainteresovanost doktora opste prakseza pacjenta i nedavanje uputnica za potrebne preglede i nemanje sluha za tegobe pacjenta su veliki problem.Cekane ispred Klinickog c. na zakazivanje je anticivilizacijsko i ovako zlostavljanje pacjenata je svojevrsan zlocin.mnogo toga jos ima trulog ali sta vredi dzaba trositi vreme nista se nabolje ne desava.jadni pacjenti.
  • 07.04.2011 12:40
    Ja odlucila da gladujem i otisla u privatnu kliniku. Da mi ne ostanu posledice upale. I sve je brzo bilo gotovo. Zao mi je svih onih koji to ne mogu sebi da priuste, a znam da ih je dosta u ovoj zemlji. Zdravlje ne treba da ima cenu, a posebno ne ovoliku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti