Sledeće godine počinje raseljavanje stanovnika Podgrađa

Gradske vlasti najavile su od jeseni izgradnju stanova za stanovnike Podgrađa, čime bi i zvanično počeli sa realizacijom raseljavanja podnožja Petrovaradinske tvrđave.

Gradske vlasti najavile su od jeseni izgradnju stanova za stanovnike Podgrađa, čime bi i zvanično počeli sa realizacijom raseljavanja podnožja Petrovaradinske tvrđave. Ukoliko sve bude išlo po planu, prva preseljenja krenuće sledećeg leta, čime će biti stvoreni preduslovi da se Podgrađe pretvori u elitnu turističku zonu.

"Projekat je gotov, u toku je tender za izbor graditelja i očekujemo da će već do kraja 2012. godine početi useljenja u prvu zgradu koja će se nalaziti na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske ulice. U ovoj zgradi nalaziće se i stanovi i lokali, kako bismo mogli da izađemo u susret i poslovnim ljudima i stanarima iz Podgrađa. Ipak, veći deo zgrade biće iskorišćen za stanove kako bismo obezbedili što više porodica", kaže gradonačelnik Igor Pavličić.

Za sada, ideja grada je da kvadrat u Podgrađu zameni kvadratom u novim zgradama, kako stanovnici ne bi bili na gubitku. U gradu napominju da su imali u vidu želje i potrebe stanovnika Podgrađa. "Do sada smo razgovarali sa građanima o tome koje su njihove želje i uslovi da pristanu na raseljavanje. Jedan od uslova je da budu blizu svojih komšija sa kojima žive decenijama, što postižemo time da su zgrade nedaleko jedna od druge i pri tome su relativno blizu Dunava", navodi Pavličić.

Za nekoliko godina, kada većina objekata u Podgrađu bude prazna, uslediće rekonstrukcija i obnova ovog prostora. Biće stvorena esktrazona, turističko naselje sa ugostiteljskim objektima, hotelskim smeštajem, galerijama i drugim kulturno-zabavnim sadržajima uz minimalan broj stambenih jedinica. Novac za obimne radove grad planira da obezbedi kroz rentiranje lokala, fondove i donacije.

Žitelji Podgrađa sa kojima smo pričali ideju vide kao pozitivnu, ali ne veruju da će realizovati u skorije vreme.

"Živim 50 godina u Podgrađu, to stalno pričaju, a nikad nisu uradili."

"Gradonačelnik bi trebalo da nauči da je privatna svojina svetinja, čak i u ovoj državi, tako da niko nema pravo da bilo koga preseljava protiv njegove volje."

"Ako nas budu iseljavali, treba da nam daju odgovarajuće stanove. Onda ne bi bilo problema."

"Ma neće oni ništa uraditi, treba para da se sve to iseli, a nema para za to."

Obnova Podgrađa i njegovo pretvaranje u turističko naselje, jedan je od preduslova za zaštitu celog kompleksa Petrovaradinske tvrđave, pa čak i stavljanje pod patronat organizacije Unesko. Plan iseljavanja stanovništva napravljen je još 1971. godine.

  • Anđelka

    29.08.2011 23:34
    @Miki
    Evo vidiš kako ti izvrćeš..nije cela Budimska tvrđava(ako si mislio na nju) na listi Unesco-a i ti to verovatno znaš.. Za one koji ne znaju sa sajta Unesco-a:This site has the remains of monuments such as the Roman city of Aquincum and the Gothic castle of Buda,which have had a considerable influence on the architecture of various periods.It is one of the world's outstanding urban landscapes and illustrates the great periods in the history of the Hungarian capital.
    Znači,Buda Castle Quarter,se odnosi na dvorac a ne na Tvrđavu-fortress..
  • Miki

    25.08.2011 13:08
    Dosta lazi!
    E to laganje i prelagivanje UNESCOm je neverovatno. Pogledajte recimo Budimpestansku tvrdjavu: na njoj zive ljudi, ima i vojske, a unutrasnjost samog dvora na vrhu uopste nije originalna nego potice iz perioda komunizma. A tvrdjava je opet uvrstena u svetsku kulturnu bastinu.
  • Nenad

    25.08.2011 13:03
    Znaci otvaranje kafana i hotela je uslov da se tvrdjava stavi pod zastitu UNESCOa??? Pa ovo je sramna laz!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti