Ombudsman: Slobodno o nacionalnoj pripadnosti na popisu

Institucija Pokrajinskog ombudsmana pozvala je pripadnike nacionalnih zajednica u Vojvodini da na predstojećem popisu stanovništva slobodno iskažu svoju nacionalnu pripadnost.

Institucija Pokrajinskog ombudsmana pozvala je pripadnike nacionalnih zajednica u Vojvodini da na predstojećem popisu stanovništva slobodno iskažu svoju nacionalnu pripadnost.

Po mišljenju Pokrajinskog ombudsmana, izjednačavanje nacionalne i verske pripadnosti, primetno u kampanjama pojedinih manjinskih institucija, predstavlja pritisak na pojedince čiji je identitet lišen verskih sadržaja. Budući da od broja pripadnika određene manjine zavisi i obim ostvarivanja Ustavom i zakonima zajemčenih prava i ne potcenjujući važnost brojki, Ombudsman naglašava da iskazivanje nacionalne pripadnosti mora biti upotpunosti slobodno i lišeno svakog pritiska.

Pokrajinski ombudsman takođe smatra da se na popisu ne dokazuje, nego samo iskazuje nacionalna pripadnost i da odgovori građana dati u toku popisa predstavljaju službenu tajnu, da su popisivači obavezni na čuvanje tajne, te da je svako ponašanje popisivača kojim bi se od građana zahtevalo da se
izjasne protivno svojoj volji, podložno sankcijama.

Popis se održava od 1. do 15. oktobra.

  • Zoka

    29.09.2011 13:23
    Vidim da poneko reaguje na meni slican nacin, a to je pitanje kada se nismo mogli izjasnjavati? ja imam skoro pedeset i kako znam za sebe svako sve ovo vreme nesmetano prica o svom nacionalnom opredeljenju. Zasto se to toliko forsira i kakva je ovo igra bez granica da bi se ljudi jos vise otudjili i kome ide u prilog videcemo...kako ne kazete e sada cemo znati tacan broj nezaposlenih ili gladnih, ma katastrofa od birokrata ili ne znam vise ni sama kako se zovu. samo vidim da na d va radnika ide jedan cata i dokle tako?ono smo sto smo i nikakva halabuka nikog normalnog nece naterati da promeni identitet. veliki pozdrav ljudima, koji shvataju sta se od nas radi.
  • Sale Novonasadjeni

    21.09.2011 16:43
    sa ponosom
    cu se izjasniti kao BGD MNE porekla !!!!
    Religija: BIH poltronska
  • ns

    21.09.2011 13:12
    Stanovnik Države Vojvodine i sledbenik Vojvođanske crkve dobrog domaćeg jela i pića!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti