Bojoviću uručena optužnica, čeka se suđenje

Glavnom i odgovornom uredniku ugašenog lista "Nacionalni građanski" Miloradu Bojoviću danas je uručena optužnica koja njega i novinarku tog lista Jelenu Spasić tereti za odavanje državne tajne, zbog objavljivanja izveštaja sa oznakom "strogo poverljivo" u kojem se analizira potencijal odbrane Republike Srbije.
Glavnom i odgovornom uredniku ugašenog lista "Nacionalni građanski" Miloradu Bojoviću danas je uručena optužnica koja njega i novinarku tog lista Jelenu Spasić tereti za odavanje državne tajne, zbog objavljivanja izveštaja sa oznakom "strogo poverljivo" u kojem se analizira potencijal odbrane Republike Srbije. On je optužen i da je pružio pomoć NN licu koje mu je dostavilo taj izveštaj.

Bojovićev branilac, advokat Dragoljub Martinović ističe da će sačekati suđenje iako ima pravo prigovora na optužnicu, jer nije vođena istraga. "Nikad Milorad Bojović nije pozvan u statusu osumnjičenog da da izjavu nadležnim organima, nije rađena istraga, već je sproveden takozvani 'skraćeni postupak'. Optužnica je podignuta bez saslušanja i bez davanja odbrane osumnjičenih", navodi Martinović.

Kako kaže, materijal objavljen u listu bio je pripremljen za jednu sednicu Skupštine Srbije, pa će verovatno biti predloga da se saslušaju svi republički poslanici i da se izjasne da li su dobili materijal, da li su kontaktirali sa Miloradom Bojovićem i da li su mu dali dokument.

"Podizanje ovakve optužnice je prst u oko i elementarnoj logici zbog toga što danas optužuju novinare što pišu da Srbija nije spremna za rat, sutra će ih optuživati zato što će reći da živimo loše, da su male plate, da se ne grade putevi....a to su sve činjenice koje su poznate svakom ko živi u Srbiji", zaključuje Martinović.

Bojović ocenjuje da je ovim činom demokratija u Srbiji umrla, jer je sloboda medija osnov svakog demokratskog društva. Ukoliko se utvrdi krivica, on bi mogao da bude osuđen na kaznu zatvora od jedne do pet godina.

Novinarske asocijacije osudile progon srpskih novinara

Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara danas su izrazile protest i ogorčenje zbog krivičnog progona novinara u Srbiji kojima preti tajno suđenje zbog navodnog odavanja državne tajne o stanju priprema za odbranu zemlje.

Ističu da su optužbe protiv Jelene Spasić i Milorada Bojovića nedopustive i da su to dvoje novinara pretvoreni u "žrtvenu jagnjad" dok vlast u Srbiji tajnim suđenjem pokušava da prikrije činjenicu da od odgovornosti štiti svoje zaposlene koji su bili ovlašćeni da čuvaju tajnost dokumenata.

Obe međunarodne federacije novinara dale su punu podršku peticiji Udruženja novinara Srbije kojom se osuđuju optužnica protiv novinara i tajno suđenje kojim se krše osnovna prava novinara.  (D.B)

  • Ingeborg

    20.10.2011 12:55
    SRAMOTA!
    Ološ vlada srbijom, to je sve što imam da kažem!

    A gde je optužnica za predsednika, premijera, ministra odbrane, načelnika generalštaba i ministra unutrašnjih poslova, koji su doveli Srbiju u poziciju, da ne može efikasno da se brani, tj. da nije spremna ni za mali rat?

    Svi nevini, samo novinari krivi, što su otkrili da nas lažu, da su sjeb... vojsku!
  • janko

    20.10.2011 09:45
    antizuti
    auuuu kakva promaja u vasim tikvama.... zaboraviste li sta je radio kada je bio ministar informisanja...

    ma..... svi su isti, sto kaze narod

    vlast je slast, mora se sacuvati, hahaha
  • Iga

    20.10.2011 08:18
    Da li je ovo sloboda medija i stampe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti