Šta (ni)smo naučili iz majskih tragedija: Propušteno da se otvori pitanje ljudske odgovornosti

Nakon bezmalo godinu dana od tragedije u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar nismo se suočili sa posledicama i preuzeli odgovornost za 3. maj.
Šta (ni)smo naučili iz majskih tragedija: Propušteno da se otvori pitanje ljudske odgovornosti
Foto: 021.rs
Ovo je jedan od zaključaka sa tribine "Škola za sve nas", koja je organizovana u saradnji Društva za održivu budućnost – "Koraci" i Nezavnisnog društva novinara Vojvodine, a na kojoj se između ostalog govorilo i o negovanju kulture sećanja i njenoj važnosti za društvo u kom živimo.
 
Na tribini su govorili Milanka Negić - mama Sofije Negić, Ninela Radičević - mama Ane Božović, psiholog Aleksandar Baucal, sociolog Slobodan Cvejić, Branislava Kostić - doktor nauka bezbednosti, Marko Oljača iz društva "Koraci", dok je razgovor moderirala novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević.
Milanka Negić je na početku razgovora istakla da je i te kako propuštena prilika da se uradi mnogo toga, te da je bilo potrebno da deca budu izmeštena iz prostora škole i da im se obezbedi novi, i da je izostalo pokretanje različitih udruženja i ustanova.
 
"Propušteno je da se otvori pitanje odgovornosti koje su dovele do majskih tragedija, ne krivična odgovornost, već odgovornost ljudska, odgovornost svakog pojedinca. To se nije desilo, nije se desio iskorak kod svakog od nas", rekla je Milanka Negić.
Još jedna tema o kojoj su sagovornici razgovarali bila je neadekvatno reagovanje medija i suočavanje sa problemom, te su posebno istakli i to da je prva televizija koja se obratila roditeljima ubijene dece bila Hrvatska radio-televizija.
 
"Nijednu temu nismo ni načeli, mi zapravo nemamo o čemu sada da pričamo. I mediji su propustili šansu da fokus bude na bitnim pitanjima. Nijedan mediji nije napravio suvislu emisiju o onome što se desilo, nisu organizovani okrugli stolovi, nikakve tribine... Gde smo posle godinu dana?", objašnjava Negić.
 
Svi prisutni sagovornici složili su se da ništa nije urađeno od 3. i 4. maja i da se kao društvo nismo suočili sa onim što se desilo i u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, ali i u Malom Orašju i Duboni.
 
"Mislim da je tu suštinski problem kulture sećanja koju mi nemamo i ovo je još jedan primer da se radi na tome da se sve zaboravi i da idemo dalje, a ti problemi se samo nagomilavaju i nagomilavaju i prosto postaju sve veći, a meni se čini iskreno, da je ta prilika propuštena", dodala je Ninela Radičević.
 
Psiholog Aleksandar Baucal istakao je da smo kao društvo dobili samo podele, umesto osećaja zajedništva, te da su se tako pitanja izbegavala, a da je suočavanje sa tim istim pitanjima bilo potrebno i neminovno kao i pokušaj davanja odgovora.
 
"To je bila prilika da stanemo, treba pojasniti, ne da ceo život stane, već da možemo da obavljamo rutinske stvari, ali da stanemo i postavimo sebi pitanja", objašnjava Baucal.
 
Marko Oljača posebno je istakao da kao društvo nismo otvorili ni pitanja odgovornosti, niti teme strukturalnih uslova koji definišu živote svih nas, te da iz majskih tragedija ništa nismo naučili.
 
"Nama je potrebna kultura suočavanja, ne kultura sećanja. Ja se nadam da će ovi razgovori nekako doprineti atmosferi da počnemo razmišljati o svim ovim stvarima i iniciramo društvenu promenu, jer ukoliko je ne iniciramo nisam siguran kako će ovo društvo izgledati za par godina", napomenuo je Oljača.
  • Vojvodjanin

    03.05.2024 09:06
    Sli pravi
    Ja baš nešto i ne pratim redovno vesti, ali sam uspeo da primetim da je posle 3. maja, a svakako pre ove nemile godišnjice, i Klinički ventar Vojvodine i Dom zdravlja Novi Sad osnovali 2 organizacione jedinice posvećene mentalnom zdravlju. KCV je u bolnici na Mišeluku otvorio Centar za mentalno zdravlje a Dom zdravlja je otvorio Psihološko savetovalište. Osim toga, škole su pooštrile pravilnike i spustile kriterijume za snižavanje ocena iz vladanja.
  • Ana

    03.05.2024 08:50
    Mediju nisu, ali drugi jesu
    Možda mediji nisu ništa organizovali, ali 46 ustanova i udruženja u Novom Sadu su od 10. do 20. oktobra 2023. napravili, 9. po redu, Festival mentalnog zdravlja, tada na temu “Empatija”.Na puno je tribina i radionica pominjana ova tragedija, razlozi i predlozi za promene. Na kraju je i čitav dan posvećen društvenom dijalogu o mentalnom zdravlju mladih. NDNV ni ne prati šta se sve dešava, a verujem da neinformisanost o ovome nije bio jedini propust.
  • ‚Zovem se Stevo

    24.04.2024 09:46
    INAČE
    Dokle god je ovakva odvratna lopovska, huliganska, kriminalna vlast, ogrezla u pljačkama i zločinima, ovakvi surovi zločini su mogući.
    Ne mali broj ljudi su enormno bogati i uživaju u svojoj bahatosti, dok ogromna većina sastavlja kraj s krajem u borbi kako da preživi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti