Čokolada lekaru - mito ili znak pažnje?

Trećina Novosađana pokušala je da na neki način podmiti lekare, pokazuju rezultati istraživanja agencije "Door2Door".
Trećina Novosađana pokušala je da na neki način podmiti lekare, pokazuju rezultati istraživanja agencije "Door2Door".

Naime, čak 29 odsto anketiranih Novosađana priznalo je da prilikom svake posete lekaru koji za njihovo lečenje prima platu nose poklon, pa makar to bilo 100 grama kafe ili slatkiš.

Prema ovim ispitivanju, ovi sugrađani smatraju da  se čokoladom mogu zaobići redovi u ambulantama, dok  na sitne poklone lekarima gledaju kao na zahvalnost za lečenje, a ne kao vid korupcije.

Direktor novosadskog Doma zdravlja Života Lazarević za Blic kaže da u poslednje četiri godine nisu dobili nijednu primedbu pacijenata da im je neko od medicinskog osoblja tražio novac, ali navodi da se dešavalo da lekari ponekad naplate ono što se ne sme.U tim slučajevima, kaže Lazarević, Dom zdravlja je vraćao novac pacijentima.

Lazarević smatra da su sitni pokloni, poput buketa cveća, zaista bezopasan znak pažnje, ali navodi da je organizovana korupcija u zdravstvu veliki problem u Srbiji.

  • S.

    21.06.2012 12:59
    Naravno da je mito. Doduse, toliko zastupljen da mnogo ljudi smatra normalnim.
    Lekari primaju platu za to sto rade. Mozda je ta plata manja nego sto streba da bude (kao i mnogima drugima, uostalom) ali resenje nije davanje pokloncica i poklona od strane pacijenata.
    Razlika u nagradi izmedju dobrih i losih lekara treba da bude u velicini plate ili dobijanju otkaza. I za to treba da se brine njihov poslodavac (drzava) a ne pacijenti.
    Pacijenti bi trebalo (bar ja tako radim) da na dobar rad lekara uzvrate tako sto ce biti dobri pacijenti - ljubazni, kulturni i da saradjuju kako bi lekarima maksimalno olaksali posao.
  • G

    21.06.2012 12:40
    @Hannah - ja sam osoba koja smatra bednim životom osobe koja je toliko egocentrična da smatra druge tupadžijama jer su se DRZNULI da nekoga časte za dobro obavljen posao. Da si malo više pismena i obrazovana, videla bi da je pomenute države za koje si odlučila meni da prigovoriš pomenula DOTIČNA osoba, kao što bi i pored te tebi nepoznate reči u navodnicima primetila prevod na srpski stavljen između zagrada. Bila u jazbini ili ne, bednog ili ne života, izuzetno je bedno i retardirano da nisi komentare ni pročitala, a još manje pročitala sa razumevanjem, pre nego što si se latila tastature da objaviš svoje uzvišeno "mišljenje".
  • B

    21.06.2012 11:50
    Lekari prvi treba da se bore protiv ovog
    Svaki lekar je čovek, neko mu se sviđa, neko ne, s nekim je dobar, s nekim nije. Teško je to potisnuti i biti pravi profesionalac. Kad se tu umešaju i pokloni, još je teže. Zato lekari koji žele da budu časni i pošteni treba da jasno budu protiv ovog "običaja".
    Pacijent je, pogotovo ako je teže bolestan, u ranjivom stanju i u lekaru vidi čudotvorca, pa ga "stimuliše" poklonima. Svima nam je teško da priznamo da smo smrtni, otuda se davanje poklona lekaru teško može porediti sa davanjem poklona đubretaru ili pekaru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti