Mladi inovatori napravili brašno od tikve i eko traktor

Drugo polufinale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, počinje sutra u 10h u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka.

Drugo polufinale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, počinje sutra u 10h u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka.

Tokom polufinala svoje inovacije predstaviće šest timova, od čega su tri inovacije iz poljoprivrede, dve iz ekologije i jedna pripada oblasti materijali.

Prva tri tima dolaze in Novog Sada. Tim "Brašnjari" nastupa sa inovativnim proizvodom - brašno od tikve golice. Inovativnu ekološku transportnu ambalažu, predstaviće tim "Gajbari", dok će tim "Klizači" predstaviti Eko traktor. Tim "Mery3011", iz Pančeva, opisaće inovativno rešenje za smanjenje zagađenja. Ekološki gasni sistem sa brizgaljkama za sagorevanje korova i ravnanje zemljišta, je još jedna inovacija iz domena poljoprivrede. Vlasnik ove inovacije je tim "Uporni", koji dolazi iz Trstenika. Šesti po redu, svoju inovaciju predstaviće tim "Contra Ignis" iz Čačka. Radi se o mešavini superupijajućih polimera koja pomešana sa vodom, postaje moćno oružje protiv požara.

Stručni žiri, sastavljen od predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne Komore Srbije i drugih relevantnih institucija, odabraće tri tima, koja će se zajedno sa timovima izabranim u Kraljevu, takmičiti u finalu 21. decembra. I ove godine finale takmičenja biće održano u studiju RTS-a na Košutnjaku, uz obezbeđen direktan TV prenos.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fakultet tehničkih nauka, Privredna Komora Srbije i Zavod za intelektualnu svojinu.

  • 06.12.2012 13:18
    e da
    Sad lepo da ručam pa mogu da dremam...Budućnost je ružičasta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti