Konkursi za direktore javnih preduzeća "zaobilaze" zakon

Upravni odbori većine javnih preduzeća u Novom Sadu ovih dana raspisali su konkurse za izbor direktora, žureći da izaberu rukovodioce prema svojim parametrima, a ne onima koje propisuje novi Zakon o javnim preduzećima, čije usvajanje se uskoro očekuje.
Upravni odbori većine javnih preduzeća u Novom Sadu ovih dana raspisali su konkurse za izbor direktora, žureći da izaberu rukovodioce prema svojim parametrima, a ne onima koje propisuje novi Zakon o javnim preduzećima, čije usvajanje se uskoro očekuje.

Naime, primena novog zakona neće se odnositi na direktore izabrane putem javnog konkursa i usklađivanje sa državnim propisima biće obavezujuće tek po isteku četvorogodišnjeg mandata. Ekonomista i analitičar Milan Ćulibrk kaže za 021 da je po sredi očigledno izvrdavanje odredbi koje donosi novi zakon.

"Definitivno je u pitanju izigravanje novog zakona, jer se to sada ubrzano radi, po skraćenim proceduriama i bez valjanih kriterijuma, koje propisuje zakon koji je ionako obesmislio ideju departizacije", smatra Ćulibrk.

"Zdravo, doviđenja"

Vršilac dužnosti direktora "Urbanizma" Tomislav Bokan (RDS) kaže za 021 da još uvek ne zna da li će se kandidovati za rukovodeće mesto. Na pitanje da li je raspisivanje konkursa u ovom trenutku izbegavanje zakona, Bokan je odbrusio da je "sve po zakonu".

"Jeste vi kršteni, je*ote, kakva su to pitanja? Zakon važi za sve, pa i za 'Urbanizam', Skupštinu grada i sve ostale. Normalno, usklađivaćemo se prema aktima Republike Srbije i zdravo, doviđenja", kratak je bio Bokan.

{mp3}bokan{/mp3}

V.d. direktora "Zelenila" Milan Novaković (SNS) navodi da konkurs ne raspisuje on, već Upravni odbor, ali dodaje da ima sve potrebne kvalifikacije za direktorsku fotelju u ovom javnom preduzeću. "Ja imam 22 godine radnog staža, diplomirani sam inženjer poljoprivrede i imam 12 godina na mestu direktora preduzeća u oblasti koju definiše statut 'Zelenila'. Meni novi zakon nije ograničavajući faktor", navodi on.

Doktor nauka koji zna da neće biti primljen

Radnik jednog javnog preduzeća u Novom Sadu, koji je želeo da ostane anoniman, kaže za Radio 021 da će konkurisati za mesto direktora u "Zelenilu". On, međutim, ne očekuje da će biti izabran, iako ispunjava sve potrebne uslove.

"Novaković manje od mene ispunjava propisane uslove za direktora, zbog čega sam odlučio da se kandidujem. Priložiću plan i program, ispunjavam uslove koje sam pročitao, a usput sam, za razliku od njega, i doktor nauka. I videćete, primiće svog čoveka", kaže ovaj Novosađanin.

Ekonomista Milan Ćulibrk smatra da je najavljivana departizacija, o kojoj se trubilo u predizbornoj kampanji, svedena na apsurd.

Prema njegovim rečima, ovakvo ponašanje rukovodilaca javnih preduzeća najavljuje scenario konačne propasti gradskih preduzeća. "To je izrugivanje principa dobrog upravljanja javnim preduzećima i ne treba da nas čudi ako i u četiri godine te firme budu beležile i akumulirala gubitke, a sve će da padne na pleća poreskih obveznika", kaže Ćulibrk za Novosadski informativni portal.

Predlog zakona koji je Vlada Srbije usvojila prošlog meseca ostavio je mogućnost da direktor javnog preduzeća može biti stranačka ličnost, iako su sve stranke najavljivale apsolutnu departizaciju u javnim firmama. Budući rukovodioci moraju da imaju završen fakultet sa najmanje četvorogodišnjim studijama koje su jasno propisane za svaku delatnost kojom se preduzeće bavi. (Miodrag Sovilj – miodrag@021.rs)

  • 11.02.2013 20:51
    Ovo je za VEROVALI ILI NE. strasno, strasno. Odakle ovaj dodje?
  • Corbin Andjeo

    28.12.2012 17:41
    Slusam snimak Bokana i place mi se... a mislim i da mi se povraca
    Plac majke bozije!
  • Spasenija

    28.12.2012 17:40
    Zakon ce se primenjivati i na te koji su izabrani jer je zakon stupio na snagu
    tj nisu uspeli da izbegnu primenu zakona na njih
    Sto znaci da ce sve svoje politicke funkcije morati da batale. Novinari na vama je da to ispratite da li rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti