LSV: "Oduzima se imovina Elektrovojvodine"

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila je gradsku vlast da plan reorganizacije EPS-a predviđa oduzimanje imovine Elektrovojvodine koja posluje u okviru EPS-a kao zasebni pravni subjekt.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je gradsku vlast da plan reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS) predviđa oduzimanje imovine Elektrovojvodine koja posluje u okviru EPS-a kao zasebni pravni subjekt.

U otvorenom pismu gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i predsedniku Skupštine grada Siniši Seviću, LSV je upozorila da će usvajanje polaznih osnova za reorganizaciju EPS-a voditi ka tome da se imovina Elektrovojvodine oduzme od tog preduzeća i dodeli novoosnovanom subjektu za obavljanje delatnosti upravljanja distributivnim sistemom ili EPS-u.

Upozorava se i na to da prihod od prenosa struje više neće biti prihod Elektrovojvodine, nego preduzeća za distribuciju sa sedištem u Beogradu. Isto važi i za planiranje investicija i održavanja, a delatnost prodaje električne energije isto se oduzima Elektrovojvodini i prenosi takođe novoosnovanom subjektu u Beogradu, navodi LSV.

"Upozoravamo da će, ako se tako desi, budžet Novog Sada biti oštećen za ogroman prihod koji se u njega sliva ili bi se u budućnosti mogao slivati, zbog toga što je sedište Elektrovojvodine u Novom Sadu", navela je LSV.

Od čelnika grada je zatraženo da hitno sazovu sednicu Skupštine grada na kojoj će odbornici biti upoznati sa ovim problemom i na kojoj bi jednoglasno trebalo da stanu u zaštitu interesa Novosađana.

"Elektrovojvodinu su Novosađani i građani Vojvodine gradili i izgradili. Svojim radom, kroz kredite koje su otplatili, kroz račune koje su redovno plaćali, po čemu su i danas poznati", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Elektrovojvodina trenutno najrazvijeniji deo EPS-a i ima najveći procenat naplate u Srbiji koji iznosi oko 97 odsto. Prošle i ove godine Elektrovojvodina posluje pozitivno i nije gubitaš.

  • Реалист

    14.12.2012 18:39
    Anonimus - @Реалист
    Ајде да ти објасним редоследом
    овако,
    1. порез који се плаћа, плаћа се ПДВ по стопи од 20% који иде по јединственој шифри на један уплатни рачун као што уплаћују све фирме на територији републике Србије од југа до севера, и са тог рачуна се врши распоред новчаних средстава свима.
    2. Порез који остаје граду Новом Саду, то је порез по одбитку односно порез на зараде запослених у електровојводини и то према месту становања што значи не иде све у Нови Сад већ према општини становања тих радника који нису сви из Новог Сада и то у сразмери 80% општини 20% републици према новом закону о децентрлаизацији, јер је раније било 60% републици 20% општини.
    Значи тај губитак који ће задесити Нови Сад је изузетно мали и у градском буџету неприметан и невидљив.
    Значи то је тендециозно, нетачно и јадно што ови наводе а поготово ако су они гласали за тај закон о енергетици као један од услова за ЕУ.
    А што се тиче онога што је теби најважније одакле сам, из земље Србије сам са њеног севера, али није битно да ли сам са истока, запада или југа, најбитније да сам из Србије и да сам грађанин Србије. Ако је теби битно и најважније ко је одакле и шта је, онда имаш проблем и треба га назвати правим именом а не маскирати попут ових из ЛСВ-а.
  • GRBAVICA

    14.12.2012 17:56
    ELEKTROVOJVODINA
    Igor - bilo bi možda bolje da i ti pođeš za strujom u BG. Ponavljam od ovoga je i rat bolji. Treba samo imati onu mušku stvar, pa Evropa i okruženje budno prate ove događaje, može se to veoma dobro iskoristiti........
    Eto kad odeš u BG mogao bi da budeš oficir za vezu.
  • Igor

    14.12.2012 13:34
    Od CEGA je to RAT bolji ?
    @GRBAVICA izgleda nikada niste izbliza videli kako RAT izgleda....

    pre bi pristao da vise nikada nemam struju, neka je nose u Beograd, zivecu sa svecom, samo da RAT ne vidim. Vecina Vojvodjana tako misli.

    Sem toga, oni RAT i prizeljkuju jer je to dobro za biznis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti