APOS: Najjeftiniji Dis, najskuplji Merkator

Monitoring cena za 59 prehrambenih namirnica u velikim marketima u Novom Sadu pokazao je da je u martu najjeftiniji Dis, a najskuplji Merkator, saopštilaje danas Asocijacija potrošača Srbije.
Monitoring cena za 59 prehrambenih namirnica u velikim marketima u Novom Sadu pokazao je da je u martu najjeftiniji Dis, a najskuplji Merkator, saopštilaje danas Asocijacija potrošača Srbije.

APOS je naveo da je detaljnije upoređivanje cena u novosadskim trgovinama pokazalo da veliki trgovinski lanci imaju velike oscilacije u cenama od grupe do grupe proizvoda.

Primera radi, u Maxiju su cene mesa i mesnih prerađevina niže od prosečnih, dok u su istom marketu cene pirinča, testenina i hleba najskuplje. “Nameće se zaključak da nas trgovinski lanci reklamom privuku da kod njih najpovoljnije kupimo meso, a na onom što nam je neophodno kao prilog uz glavni ručak platimo naskuplje u gradu”, saopštio je APOS.

Za kupovinu mesa i mesnih prerađevina ubedljivo najviše novca potrebno je u Merkatoru, dok su za kupovinu istih najjeftiniji Tempo i Dis. Ukoliko u posle kupovine mesa u najftinije marketu kupite hleb, testeninu i pirinač znajte da ćete proći skuplje nego u bilo kom drugom marketu u Novom Sadu.

Za voće i povrće najviše novca potrebno je izdvojiti u Univereksportu, Rodi i Maksiju, dok su cene niže od prosečnih u Disu, Tempu i Idei. Mleko, margarin, sir najeftiniji su u Tempu i Idei, a najskuplji u Mekratoru, ali i u drugim marketima obuhvaćenim monitoringom.

APOS je obavio monitoring cena namirnica u marketima i supermarketima Tempo, Roda, Merkator, Maxi, Idea, Univerexport i Dis, a za odabir namirnica i pakovanja poslužio im je sadržaj "potrošačke korpe" Republičkog zavoda za statistiku, od kojih je odabrano 59 proizvoda.

  • 1 NS

    14.03.2013 12:48
    Hrana je luksuz
    Nisam redovan u svima da bih mogao da poredim.
    Idem samo u Merkator zbog dobre snabdevenosti, higijene i svežine hrane.
    Cenu ne treba gledati kao sirovo najnižu, nego se gleda odnos cene i kvaliteta!
    A za riblje konzerve npr. samo Kvantaš.
  • jaPAja...

    14.03.2013 11:21
    Imal tu pismenih...?
    Gledajući statistiku APOS-a cene Mesa i prerađevina mu, su najskuplje u Merktoru sa čime se apsolutno slažem jer je najsvežije,ne pušta vodu,ne smrdi niti naresci pozelene već se lepo jedu, ako potraju do sledećeg utorka kad nas čeka 10% popusta na račun! Cene za hleb,testeninu i sl. su iza Maksija,Tempa a neznatno ispred Univera. Cene za voće su iza Univera,Rode, a neznatno ispred Maksija, a o kvalitetu i higijeni čuvanja istih ne može se porediti ponuda u Merkatoru sa ostalim diskontima! Mleko i mečni proizvodi jesu najskuplji ali im nema ravih u gradu - sir ne vrišti,mlad kajamak je mlad, a zreo je zreo i da ne nabrajam...A po indeksu u odnosu na prosečnu cenu Merkator je iza Maksija a neznatno ispred Idee i Rode! PA SAD PROSTIM PREGLEDOM TABELA NIJE JASNO KAKO JE ZAKLJUČENO DA JE MERKATOR NAJSKUPLJI!?
    A to što je vaš izveštač pristrasan ili nepismen, pa su naslovi bombastični a sadržaj glup - govori više o vama! Menjajte naviku - NOVINE TREBAJU DA IZVEŠTAVAJU A NE DA NAS UBEĐUJU! Ko se prošetao po našim marketima zna kakvo je stanje...Dok mi nude svežu, zdravu namirnicu koju mogu da jedem celu sedmicu bez bojazni sigurno ću ići u Merkator! A kada bude nabacana,polutrula,kratkog roka trajanja ni BAŠ-BAŠ cena,ni mesto u centru, ni reklama me neće ubediti da idem u Univer,Maxi,Ideu i sl.
    JOŠ ČISTIH I KVALITETNIH OBJEKATA TIPA MERKATOR I NAROD ĆE IĆI TAMO DA PAZARI!
    Da, setih se - zašto IDEA,Maxi,Tempo niu opstali u centru na par atraktivnih lokacija?!
    NE DIKTIRA MODA GDE ĆU KUPOVATI VEĆ ONO ŠTO DOBIJEM ZA MOJE MUKORTPNO ZARAĐENE PARE!

  • 14.03.2013 10:22
    Reklamacija
    Kupila sam jabuke u DIS pre neki dan i kada se zagrizu oseti se ukus i miris plesni. Morala sam sve baciti. Koštale su oko 60 dinara/kg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti