Počeli Antićevi dani

Polaganjem venaca na grob Miroslava Antića, otpočeo je centralni dan manifestacije "Antićevi dani", koja je počela 12. marta u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

 

Polaganjem venaca na grob Miroslava Antića, otpočeo je centralni dan manifestacije "Antićevi dani", koja je počela 12. marta u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

U znak sećanja na našeg legendarnog pesnika, slikara, filmskog stvaraoca i novinara, učenici Osnovne škole "Mika Antić" u Futogu, recitovali su najlepše Antićeve stihove.

Manifestacija "Antićevi dani" koja se obeleževa šesti put, postaje tradicija, izuzetno značajna u trci Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

"Antić je bio slikar i muzičar, filmski stvaralac, režiser, dramski pisac i nesmireni novinar, ali iznad svega i u svemu veliki pesnik. U svojoj poeziji sejao je ljubav i Novi Sad mu, sa zahvalnošću, ljubavlju uzvraća", rekao je Vučević na otvaranju manifestacije.

U okviru svečanog programa, koji organizuje Kulturni centar Grada Novog Sada, nastupio je muzički sastav  "Apsolutno romantično", a učenici OŠ "Miroslav Antić" iz Futoga recitovali su pesme velikana naše poezije.

Manifestacija se završava u petak, kada će u KCNS biti organizovan Okrugli sto kako bi se doprinelo izučavanju dela Miroslava Antića, a tradicionalno tog dana pesnici će gostovati i u novosadskim školama.

Grad Novi Sad je u čast i slavu pesnika Miroslava Antića ustanovio "Antićeve dane" kao kulturnu manifestaciju od posebnog značaja, koja se održava  šesti put. Kulturni centar Novog Sada pripremio je i ove godine bogat i zanimljiv program.

Nagrada "Miroslav Antić" biće dodeljena pesniku Đorđu D. Sibinoviću za zbirku "Naselje belih kuća" u izdanju Književne opštine Vršac. Tu odluku doneo je stručni žiri koji čine: dr Draško Ređep, Ljiljana Šop i dr Jovan Popov. Ovo priznanje su do sada poneli pesnici: Ljubivoje Ršumović, Oto Horvat, Stevan Tontić, Nikola Vujčić i Tomislav Marinković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti