Počelo uništavanje ambrozije

Košenjem ambrozije u Veterniku, danas je počelo ovogodišnje uklanjanje ove korovske biljke koja uzrokuje alergiju kod mnogih Novosađana.

Košenjem ambrozije u Veterniku, danas je počelo ovogodišnje uklanjanje ove korovske biljke koja uzrokuje alergiju kod mnogih Novosađana.

Ivan Nožinić iz "Gradskog zelenila", koje je ove godine na tenderu dobilo posao uništavanja ambrozije, kaže za Radio 021 da će ovaj posao narednih dana biti nastavljen košenjem korova u Petrovaradinu i Begeču. Broj košenja zavisiće od procene stručnjaka, kaže Nožinić i dodaje da će za tretiranje ovog korova Grad ove godine izdvojiti više od 23 miliona dinara.

"Gradsko zelenilo je u potpunosti opremljeno za realizaciju ovog obimnog posla. Radi se o oko 700 hektara korovskih površina, što je mnogo više u odnosu na protekle godine. Obično se 90 odsto ovog posla obavi košenjem, a svega 10 odsto, van naseljenih područja, hemijskim sredstvima. Uglavnom oko gradske deponije", kaže Nožinić. Portparol "Gradskog zelenila" kaže da se sa košenjem ne kasni mnogo, jer je plan bio da se s poslom počne prošle nedelje, što zbog obilnih padavina nije bilo moguće.

Problem s ambrozijom i ove godine će biti njeno uklanjanje s privatnih površina, jer državne institucije još nisu našle načina da vlasnike obavežu na uništavanje ovog korova. Tačnije, obaveza suzbijanja ambrozije propisana je uredbom, ali ne postoje sankcije za one koji ne poštuju ovaj propis.

Javne površine pod ambrozijom na užem području grada mogu se prijaviti putem telefona Prirodno-matematičkog fakulteta, na broj 485-2666, a za prigradska naselja Poljoprivrednom fakultetu, na 635-0557. (D.S.)

  • dragica

    08.09.2010 09:43
    Ambrozija
    Ko je bre taj Nozinic.Stalno pokusava da ubedi javnost da kosi ambroziju,a zapravo kosi se trava da bi kao grad bio lepsi.Dok on stalno spominje pare i hektare moja deca su alergicna na ovu biljku i ne mogu normalno da disu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.