Rekonstrukcija pokrajinske vlade biće u julu?

Na sednici pokrajinske Skupštine u četvrtak neće biti rekonstrukcije većine, potvrđuje predsednik parlamenta Ištvan Pastor i dodaje da DS i SNS neće zajedno u vlast.
Vlast u Vojvodini tema je već punu godinu. Na sednici pokrajinske Skupštine u četvrtak neće biti rekonstrukcije većine, potvrđuje predsednik parlamenta Ištvan Pastor i dodaje da će sigurno doći na dnevni red početkom jula. U međuvremenu, sigurno je da DS i SNS neće zajedno u vlast.

Od aprila prošle do juna ove godine sve je isto. Naprednjaci ne odustaju od zahteva da Demokratska stranka ode sa vlasti. Iako se od izbora privremeno odustalo, od rekonstrukcije nije. Prošle nedelje počeli su stranački razgovori. Na stolu je sve, od vlade nacionalnog jedinstva do rekonstrukcije sa SNS-om i bez njega. Sledeće okupljanje poslanika je u četvrtak.

Predsednik pokrajinske skupštine i lider SVM-a Ištvan Pastor napominje da među tačkama dnevnog reda nije pitanje rekonstrukcije. Mislim da se u četvrtak ta tačka neće pojaviti, kaže Pastor, napominjući da će sigurno doći na dnevni red početkom jula.

U Vojvodini se za Pastora suštinski ne dešava ništa, pošto, kaže, u razgovorima učestvuje drugi stranački ešalon. Ipak, dok se ne dešava ništa, demokrate su ostale bez 10 poslanika - deo je otišao u Novu demokratsku stranku, drugi u SNS, a treći u Treću Srbiju. Poslednje uporište svoje vladavine DS brani oslanjanjem na koalicione partnere.

"U tom krugu pokušavamo da prevaziđemo probleme koji postoje i da vidimo na koji način Vlada Vojvodine može da funkcioniše", kaže portparolka DS-a Aleksnadra Jerkov.

"Teško će ići. Neprihvatljiv im je predlog Saveza vojvođanskih Mađara", kaže ona i dodaje da za DS nikakao nije prihvatljiv Pastorov predlog o vladi jedinstva. "SNS je pokazao za dve godine da apsolutno nema nikakve sposobnosti da vodi zemlju", ocenjuje Jerkovljeva.

Drugi koalicioni partner demokrata prednost neće davati nikome, osim Tadićevom NDS-u. Liga socijaldemokrata Vojvodine bez njega neće ni u jednu većinu. U ponedeljak će usvojiti pet tačaka bez kojih nema saradnje ni sa drugima. Postavlja se pitanje zašto se onda funkcioner LSV-a Bojan Kostreš kladio sa novinarima da će u novoj većini ostati DS.

"Opklade mogu da se dobiju ili izgube ali ne postoji razlog da se ne usaglasimo sa partnerima sa kojima smo u koaliciji unazad 14 godina", kaže Branislav Bogaroški iz LSV-a.

Naprednjaci su isključivi i sigurni. Sa DS-om nema saradnje, ističu da će biti stožer nove većine. "Mislim da smo mi jedna od najjačih stranaka u toj budućoj, rekonstruisanoj vladi", smatra Predrag Matejin iz SNS-a.

Matejin kaže da očekuje da će SNS biti kontaktiran, ocenjujući da će zahtevi naprednjaka sigurno biti uvršteni u rekonstruisanu vladu.

Do iduće prilike, kada će se o rekonstrukciji raspravljati u Skupštini, ostalo je još petnaestak dana. Dok mediji spekulišu i sabiraju nove većine - stoji Koridor 10, put Ruma - Novi Sad, Zakoni o finansiranju AP Vojovodine i njenim nadležnostima.

  • najnovija vest

    17.06.2014 09:02
    osnivac i presednik fondacije evropa kojoj je fond za kapitalna ulaganja vojvodine poklonila 5 miliona evra za izgradnju madjarskog studentskog doma u novom sadu je Zoltan Bunjik protiv koga se vodi krivicni sudski proces za stetu ucinjenu dok je bio pokrajinski sekretar.
  • 16.06.2014 15:39
    Naravno da će doći do "rekonstrukcije" - u stvari Vučićevog puča u Vojvodini uz pomoć Čanka i Tadića. To i vrapci znaju, a Čanak i Tadić za Vučićev račun već mesecima ruše pokrajinsku vladu.
  • Ina

    16.06.2014 15:07
    Duple funkcije
    Dosta preletača i ucenjivača sa duplim funkcijama. Novi ljudi su potrebni pokrajini i gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti