Još se ne zna da li će u Kamenicu stići aparat za zračenje

Za sada se ne zna da li će bar jedan od aparata za zračenje čiju nabavku planira ministarstvo zdravlja biti namenjen Institutu za onkologiju Vojvodine.
Za sada se ne zna da li će bar jedan od aparata za zračenje čiju nabavku planira ministarstvo zdravlja biti namenjen Institutu za onkologiju Vojvodine.

 

Aparat je Institutu u Sremskoj Kamenici više nego potreban, jer na zračenje čeka 600 pacijenata. Ministarstvo zdravlja naručuje pet aparata koji će biti nabavljeni uz pomoć kredita Svetske banke, a kako je ministar Zlatibor Lončar najavio oni će biti poslati u pet onkoloških centara.

"Čuli smo izjavu ministra, ali nas dopisom niko nije obavestio da ćemo i mi dobiti jedan od aparata. Pošto je ministar najavio da će pet aparata biti dostavljeno u onkološke centre, a u Srbiji ih je pet, nadamo se da smo i mi na spisku", kažu u Institutu za onkologiju  u Sremskoj Kamenici.

Osim Kamenice, onkološki centri su u Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Kladovu. Pacijenti iz Vojvodine zbog manjka aparata u kameničkom institutu, odlukom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odlaze na zračenje u Kragujevac, Kladovo i Beograd. Problem je što beogradski VMA od marta ne poštuje ovu odluku Fonda.

"U martu su nas obavestili da im se pokvario aparat, pa da moraju da obustave prijem naših pacijenata, ali se posle popravke nisu oglašavali. Jednostavno, prestali su da ih primaju", kažu  u Institutu.

Na listi čekanja za onkološko zračenje u vojvođanskoj bolnici je 597 pacijenata, a terapija se obavlja na dva aparata, iz 2004. i 2007. godine. Obe mašine rade neprekidno, u tri smene. Čekanje je u odnosu na prošlu godinu skraćeno na tri meseca, pa se trenutno pozivaju pacijenti zakazani u junu.

Direktor Instituta Miloš Lučić kaže za Blic da se nada da će se ubrzo otvoriti zdravstveni kompleks Kamenica 2, gde će raditi tri potpuno nova aparata.

  • DS22

    03.09.2014 15:12
    Nece
    Ako ih Beograd kupuje oni NECE BITI POSLATI U VOJVODINU "!
  • Novoadjanka

    03.09.2014 13:17
    Naslov govori sve
    Pa oni neznaju ni dali ce, a kamoli kada ce. Po principu "JA ZNAM DA NISTA NEZNAM".
  • pa

    03.09.2014 12:21
    kada bi se tenderi normalno realizovali bilo bi para za jos 10 aparata! sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti