VIDEO: Kako se pre više od 30 godina igrao tenis glavom u Novom Sadu

Tenis glavom je igra koja je osmišljena u Novom Sadu pre više od tri decenije, a nastala je na čuvenom novosadskom kupalištu Štrand.
VIDEO: Kako se pre više od 30 godina igrao tenis glavom u Novom Sadu
Foto: Facebook/Tenis glavom
Tada je bila poznata pod nazivom "nožni tenis" i imala je nešto drugačija pravila od onih koja se danas primenjuju. Igra je tokom godina pretrpela sitne modifikacije, da bi se poslednjih petnaestak godina pravila sporta ustalila, priča za 021 jedan od organizatora turnira u tenisu glavom, Slobodan Simić.
 
"Ključna promena je bila u tome da je u nožnom tenisu lopta mogla da se prebaci i nogom i glavom i uopšte nije morala da padne na teren. To su dva ključna pravila koja su se promenila. Od kada je ovaj sport postao tenis glavom, lopta u polje protivnika može da se prebaci samo glavom, a može da se udari bilo kojim delom tela, osim rukom. Takođe, u nožnom tenisu, lopta nije morala da padne na podlogu, znači mogla je da se seče, što je bilo dosta rizično, pa su se povremeno dešavali sudari i samim tim povrede", objasnio je Simić.
 
Kako je naveo, do ovakvog incidenta došlo je na jednom turniru u nožnom tenisu 1986/87. godine, pa je od tada nožni tenis polako odlazio u istoriju, a tenis glavom preuzeo primat. 
 
 
Prvi turnir je održan na Štrandu 1984. godine pod nazivom "Prvenstvo grada u nožnom tenisu na pesku". Godine 1987, isti turnir menja naziv u "Prvenstvo grada u tenisu glavom", upravo  zato što je u međuvremenu promenjen ključni segment igre - način poentiranja. Tada je odlučeno da se završni poen dobija isključivo udarcem glavom i otuda i današnji naziv ovog sporta.
 
Godine 1998, turnir dobija naziv "Memorijalni turnir Vladimir Francišković" po tragično nastradalom Novosađaninu koji je do tada bio petostruki prvak u ovoj igri.
 
Kako kaže Simić, danas se u Novom Sadu igra nekoliko turnira u tenisu glavom.
 
"Imamo turnir na Štrandu koji je najveći i traje više od 30 godina i to je jedno od takmičenja sa najdužom tradicijom u Novom Sadu. Postoji još par turnira, kao što je 'Otvoreno prvenstvo grada na tvrdoj podlozi' koje se igra ili na Đačkom igralištu, ili na Sajmu, ili na tartan terenima na Štrandu. Imamo i 'Bulevar open' koji se igra u parkiću, na Bulevaru. Postoji i memorijalni turnir 'Boško Milošev' i puno tih manjih turnira. Mi se trudimo da probamo sve da skupimo u jedan savez, u jednu priču i da to bude u nekim terminima koji će biti slični", objasnio je sagovornik 021.
 
Važno je napomenuti da je preteču tenisa glavom, odnosno nožni tenis, davno pre ustanovljenog turnira igrao čuveni Vujadin Boškov koji se može nazvati i ocem ovog sporta, jer je među prvima osmislio koncept igre. Ovim sportom bavili su se rekreativno i drugi fudbaleri Vojvodine, pre svih Todor Toza Veselinović, a kasnije i Dragoljub Bekvalac i Manojlo Mane Radinović. 
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • Zoran

    22.10.2022 21:55
    fudbalski tenis
    Jos pre 60 godina igrali smo u Nisu ispred zgrade fudbalski tenis tj fudbal kao tenis na kockice ili na teniski teren
  • Pavle

    30.01.2021 12:00
    Dajte vremensku mašinu
    Neponovljiva atmosfera, "srećni ljudi".
    Pravilnik "nožnog tenisa" je toliko unapređen da ga sad zovu "tenis glavom". Ono se moglo igrati jer isto je dozvoljeno za obe strane, međutim svaki solidno odigran poen odmah bi bio smeč ("spuštanjem"): mrežice nema, a smelo se poentirati nogom.
  • srs

    30.01.2021 09:18
    sns
    Jedan čovek će danas obratiti građanima Srbije povodom ovog događaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.