Sastojci:
– 500 g brašna
– 20 g svežeg kvasca
– 3 kašike šećera
– 1/3 kašike soli
– 200 ml toplog mleka
– jedan vanil šećer
– 2 žumanca
– 100 g otopljenog maslaca
– marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
– žumance za premazivanje
– šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U 100 ml toplog mleka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašičicu šećera, pa pustite da kvasac naraste.
U veću posudu dodajte brašno u kom napravite malo udubljenje i stavite narasli kvasac, šećer, vanil šećer, žumance, so i postupno ulivajte tečni deo smese (preostalih 100 ml toplog mleka i otopljeni maslac). Sve zajedno lagano pomešajte.
Testo je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok ne počne da se odvaja od posude, pa nastavite da mesite rukama na radnoj površini.
Kad osetite pod prstima da je testo kompaktno, ostavite ga da odmara i diže se sat vremena.
Nakon dizanja testo premesite, izvaljajte i isecite na 12 delova, koje ćete oblikovati u male kuglice, pa napuniti marmeladom ili čokoladom sa sa donje strane ili sa strane. Za punjenje koristite špric sa najmanjim nastavkom.
Napravljene kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da se odmaraju 40 minuta.
Kad krofne narastu, premažite ih žumancetom i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.
Kada krofne budu pečene, pospite ih šećerom u prahu.
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 3
Dr Miggyy
Krofnoljubac
Zemlja čudesa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar