
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.

Foto: Pixabay
No, priprema pomfrita nije uvek jednostavna jer mnogi ne mogu da postignu prepoznatljivu hrskavost ovog priloga.
Ukoliko volite pomfrit kao iz restorana, koji ostaje hrskav i nakon hlađenja, dva koraka su ključna.
Za pripremu domaćeg pomfrita najpre operite i ogulite željenu količinu krompira. Prvi ključni korak za hrskavost je da krompir isečete reckavim nožem na jednake komadiće. Iako nije vidljivo oku, ova metoda čini površinu krompira hrapavijom, stvarajući više površine za hrskavost.
Obično se savetuje da nasečene krompiriće potopite u vodi pre prženja, ali u ovom slučaju to nije potrebno. Dovoljno ih je samo kratko isprati pod vodom.
Drugi korak kojim ćete postići hrskavost je da desetak minuta kuvate krompir u vodi kojoj ste prethodno dodali jednu kašiku belog sirćeta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i pržite ih dva puta u zagrejanom ulju.
Takozvano dvostruko prženje je bio način na koji su učenici podučavani u kulinarskoj školi i još je metoda koju koriste mnogi restorani.
Ova metoda će dati hrskave krompiriće kada su vrući i jedete ih odmah nakon prženja. Međutim, prvi problem je taj što unutar nekoliko minuta, pre nego što uopšte budu servirani, počnu da gube hrskavost, piše Klix.ba.
Takođe, ova klasična metoda zavisi od krompira. Zapravo, nivo hrskavosti zavisi od kvaliteta krompira, budući da nivo skroba varira tokom godine. To važi čak i ako koristite idealnu sortu krompira. Zbog toga je ključno da ga prethodno kuvate u vodi sa sirćetom. Ne morate brinuti da će se ukus sirćeta osetiti.
Dodatni saveti za pripremu pomfrita je da posolite vodu u kojoj kratko kuvate krompir, kako bi upeo začin od samog početka.
Kada je reč o ulju, najbolje je koristiti suncokretovo ili ulje uljane repice jer su neutralnog ukusa.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Brzo osveženje bez stajanja kraj šporeta: Pita od limuna i kokosa
06.07.2025.•
0
Ova lagana pita dobro će doći u vrele dane, a dodatna prednost ovog recepta je - ne peče se.
Brze, zdrave i mekane kao duša: Projice sa sirom
03.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za brze i zdrave projice sa sirom koje su ukusne, mekane i bogate vlaknima.
Recept dana: Sočni svinjski vrat iz rerne sa krompirom i aromatičnim začinima
29.06.2025.•
0
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a izuzetno ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu - ovaj recept za pečeni svinjski vrat sa krompirom je pravi izbor.
Tri napitka koja spasavaju od dehidratacije: Sve možete napraviti kod kuće
28.06.2025.•
0
Dok se termometar penje do 37 stepeni, važno je da ostanemo hidrirani - ali ne bilo čime.
Musaka od tikvica i mlevenog mesa (bez krompira)
22.06.2025.•
0
Za razliku od klasične musake, ova varijanta je laganija, što je savršeno za vrele dane.
Idealno za vrele dane, pravi se za manje od 15 minuta: Brzi voćni parfe
22.06.2025.•
0
Danas vam donosimo jedan jednostavan, osvežavajuć i jeftin letnji desert koji se pravi za manje od 15 minuta - voćni jogurt parfe sa keksom.
Brz i sočan čokoladni kolač
21.06.2025.•
1
Ako tražite recept za kolač koji se brzo pravi, ne zahteva mnogo sudova, a uz to je neverovatno ukusan i sočan – ovo je pravi izbor za vas.
Brzi letnji desert: Jogurt, breskve i plazma
20.06.2025.•
2
Kada je vruće, poslednje što želimo jeste da palimo rernu. Srećom, postoji rešenje koje ne traži kuvanje, pečenje ni sate u kuhinji – a rezultat je lagan, ukusan i osvežavajuć dezert.
Kad nemate vremena ili vam se ne "kampuje" kraj šporeta: Brzi pirinač s piletinom i povrćem
18.06.2025.•
0
Kada je vruće i ne stoji vam se previše kraj šporeta, ili kad prosto nemate vremena, a želite sit, raznovrsan i ukusan ručak, tu je - pirinač s piletinom i povrćem.
Neki kažu da je ovo najbolja smesa za pohovanje
17.06.2025.•
0
Pohovano meso ili pohovano povrće poput tikvica ili patlidžana često su jelo na našim trpezama, a ukoliko želite da dobijete najbolji ukus i teksturu, u smesu za pohovanje dodajte pivo.
VIDEO: Špagete od tikvica su veliki hit i lako se pripremaju
15.06.2025.•
0
Zoodles, ili špagete od tikvica, postali su popularna alternativa tradicionalnoj testenini, naročito među ljubiteljima zdrave ishrane.
Pita savijača sa sirom, šampinjonima i origanom
15.06.2025.•
2
Fina pita koju možete jesti za bilo koji obrok, najbolje uz jogurt. Dovoljno je izdašna da bude i za goste.
Za vrele letnje dane: Hladni voćni sorbe
15.06.2025.•
0
Ovaj slatkiš bez dodatog šećera osvežava, hidrira i idealan je i kao užina i kao lagan desert.
Pina Colada: Šta vam je sve potrebno i kako se priprema?
14.06.2025.•
1
Pina Colada je osvežavajući koktel poreklom iz Kariba, koji je postao simbol letnjeg uživanja širom sveta.
Osvežavajući letnji koktel: Jedan od sastojaka je i nana
14.06.2025.•
0
Osvežavajući koktel sa nanom - biljkom koja rashlađuje telo, osvežava dah i umiruje duh, idealan je za tople letnje večeri.
Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše
13.06.2025.•
0
Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.
Ovo je trik kako da uštipci upiju manje ulja: Ideja za ukusan doručak
12.06.2025.•
0
Uštipci – hrskavi spolja, mekani iznutra, idealni za doručak ili brzu večeru. Ali često znaju da upiju previše ulja, pa postanu teški, masni i teško svarljivi.
Za ovo vredi uključiti rernu i na plus 30: Pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem
12.06.2025.•
0
Iako su vreli dani i možda vam se ne uključuje rerna, ova pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem je vredna toga.
Ledeni desert u čaši sa čia pudingom i voćem
11.06.2025.•
0
Donosimo vam osvežavajuć, a zdrav desert bogat vlaknima, omega-3 i bez veštačkog šećera.
Za brzinsko osveženje na vreo dan: Ledeni milkšejk od banane i bademovog mleka
10.06.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za brz, jednostavan i osvežavajuć milkšejk koji će vas rashladiti u vrelim danima pred nama.
Savršeno za vrućine: Ledena limunada sa krastavcem i nanom
07.06.2025.•
0
Evo još jednog osvežavajućeg recepta za vruće letnje dane – nešto što rashlađuje, puni energijom i lako se pravi.
Komentari 3
Ne
re123
Pikula
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar