Meke kao duša: Puter kiflice koje mirišu na detinjstvo

Puter kiflice su klasik među domaćim pecivima koje osvajaju na prvi pogled i zalogaj.
Meke kao duša: Puter kiflice koje mirišu na detinjstvo
Foto: Pixabay (ilustracija)
Miris sveže pečenih kiflica širi se kuhinjom i budi uspomene na detinjstvo, kada su bake i mame s ljubavlju mesile testo i pravile ove mekane zalogaje. Njihova zlatno-pečena korica, bogata maslacem, krije pahuljastu unutrašnjost koja se topi u ustima.
 
Bilo da ih punite slanim ili slatkim nadevom ili ih ostavite jednostavne, puter kiflice su savršene za doručak, užinu ili uz šolju omiljenog toplog napitka. U ovom tekstu saznaćete tajne pripreme savršenih puter kiflica koje će oduševiti i vas i vaše najmilije, navodi Index.hr.
Sastojci za testo:
  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mleka
  • 50 m l vode
  • 6 kašika ulja
  • 1 žumance
 
Priprema:
 
U posudu stavite 50 ml mlake vode, dodajte kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5-10 minuta da se aktivira. U veću posudu stavite brašno i so. Promešajte, pa dodajte aktivirani kvasac, mlako mleko i ulje.
 
Umesite testo - prvo kašikom ili mikserom, pa rukom dok ne postane glatko i elastično (oko 8-10 minuta). Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu da se diže 45-60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
 
Testo podelite na 2 dela. Svaki deo razvucite u krug debljine oko pola centimetra. Režite na trouglove, napunite po želji i zarolajte kiflice od šireg kraja prema užem.
 
Složite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još 15-20 minuta da malo narastu.
 
Premažite kiflice žumancetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumene.

Prijatno!

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Domaće kiselo mleko od samo 3 sastojka

Iako se kiselo mleko danas lako može kupiti u svakom marketu, većina ljudi se verovatno s nostalgijom seća detinjstva kada su ovaj mlečni proizvod mame i bake pravile kod kuće.

Brzi voćni desert u čaši

Danas vam donosimo jednostavan i brz recept za voćni desert u čaši koji ne zahteva pečenje i može se praviti s bilo kojim sezonskim ili zamrznutim voćem.