Litvanci pregazili deprimirane srpske košarkaše

Košarkaši Srbije nisu uspeli da se oporave od šokantnog poraza od Turske i ubedljivo su poraženi od Litvanije rezultatom 99:88 u borbi za bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu.

Košarkaši Srbije nisu uspeli da se oporave od šokantnog poraza od Turske i ubedljivo su poraženi od Litvanije rezultatom 99:88 u borbi za bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Iako se na početku meča činilo da nema nikakvih posledica zbog izgubljenog polufinala, izuzetno slab šut, brojne greške u odbrani, ali i raspoloženi Litvanci brzo su uverili sve navijače u Srbiji da ipak nije tako.

Srbija je počela odlično, brzo stvorila devet poena razlike, ali su Litvanci preko sjajnog Kleize već u prvoj četvrtini anulirali tu prednost. Do kraja susreta postojao je samo jedan tim na parketu, prednost se konstantno uvećavala, a Litvanci su nepogrešivo pogađali. Srbija je bila bez snage, koncentracije i psihološke stabilnosti, a krajnji rezultat mogao je biti i mnogo gori. U srpskom timu su najefikasniji bili Veličković sa 18 i Kešelj sa 12 poena, s druge strane Kleiza sa 33 postignuta koša. Ujedno je ovo bila "slatka osveta" litvanskog tima za pretrpljen poraz u finalu EP 2005. u Atini.

Čekajući London

Iako nema opravdanja za lošu igru u susretu za medalju, treba podsetiti da je tim Dušana Ivkovića imao najteži put do polufinala i da je odigrao četiri izuzetno teška i dramatična meča protiv Argentinaca u grupi, Hrvata, Španaca i Turaka, a što se ne može reći za njihove protivnike. Najmlađi tim na turniru je pokazao da ima mogućnost i za mnogo veće domete, što će se u budućnosti nadomestiti iskustvom ili "neutralnim terenom".

Ivković je za samo dve godine stvorio tim koji već spada u sam svetski vrh, a košarkaška javnost se i na licu mesta uverila u mogućnosti Kešelja, Savanovića ili Bjelice. Šteta za ispušteno veliko finale sa Amerikancima, posebno što se videlo da su ovih 12 momaka kvalitetniji od Turaka, domaćina ovog šampionata. Ali, od Turaka su kvalitetnije i mnoge druge selekcije pa nisu prošle.

Iako je selektor od povratka na klupu reprezentacije stalno apostrofirao da je krajnji cilj Olimpijada u Londonu, već je uspeo da dođe do vicešampionske titule na PE, četvrtog mesta u svetu i da usput eliminiše aktuelne prvake. Zato s realnim opravdanjem mogu da se očekuju još bolji rezultati ovog tima u budućnosti. (S. Krajnović)

  • piplfoks

    13.09.2010 07:23
    Ma da, "Lala", al' kad bismo se zezali... Putuj i ti i Kosovo.
  • Vladimir

    12.09.2010 21:46
    ....
    ''Ujedno je ovo bila "slatka osveta" litvanskog tima za pretrpljen poraz u finalu EP 2005. u Atini.''

    Ispravite ovo. jJedino ako mislite da su Đorđević i Sabonis pri kraju karijere onda ostavite ...
  • Лала

    12.09.2010 18:23
    Кошаркаши су медаљу заслужили али овај народ у Срб
    Већина народа који данас живи у Србији није ни заслужио да се после срамотне и прећутне предаје Космета у УН "радује" још једној медаљи спортиста...само ме је жао поштених момака - кошаркаша.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).