Britanski restorani zbog štednje ukidaju menije

Vodeći britanski restorani odlučili su da ukinu duge menije i ograniče svojim gostima izbor jela kako bi smanjili bacanje viška hrane i dali svojim kuvarima više kreativne slobode.
"Mi smo tako odlučili", izjavio je Mikael Jonson, glavni kuvar u restoranu "Hedone" u zapadnom Londonu. Prošlog leta, 49-godišnji Šveđanin je odlučio da meni izbaci iz upotrebe, nakon četvorogodišnjeg praćenja ukusa svojih gostiju.
 
"Sve više redovnih gostiju ne želi da vidi meni, već očekuju moju ličnu preporuku", rekao je Jonson AFP-u. "Hedone" je dobio Mišelinovu zvezdu 2012. godine, godinu dana nakon otvaranja i od 2013. se nalazi na listi 50 najboljih restorana u svetu.
 
"Neki žele da ih iznenadimo, drugi ne znaju šta da naruče", primetio je Jonson, koji sada odlučuje šta će posetioci jesti, iako uvek pitaju goste prilikom rezervacije o njihovim željama. "Iz ličnog ugla, vrlo je interesantno raditi na ovaj način. Ni dva dana nisu ista", istakao je Jonson.
 
On koristi rapoložive namirnice da pripremi sedam do 10 jela svake večeri i to ona koja zahtevaju visok kvalitet i retke sastojke. "Ukoliko imamo grgeča na meniju koji se menja na dva meseca, onda je nemoguće ponuditi izuzetnog grgeča svakog dana. Ovako ako ne mogu da nadjem grgeča, biću srećan da pripremim romb ribu ili neku drugu vrstu. Mogu, na primer, da za jedan sto serviram šljuku, za drugi zeca, jer nemam dovoljno za sve", objasnio je Jonson.
 
Druga prednost ukidanja menija je smanjeno bacanje hrane, jer je potrebno manje namirnica skladištiti. "Primetili smo razliku naročito kada su u pitanju morski plodovi i peciva koji sada mogu da se pripremaju u poslednjem trenutku", rekao je kuvar. Restoran "Hedone" samo je primer trenda koji uzima maha, a sve u skladu sa interesom gostiju da se iznenade ponuđenim jelom pošto o restoranu sve saznaju na društvenim mrežama.
 
Novi trend, primećen i u Francuskoj i Njujorku, omogućava i veću slobodu kuvarima da eksperimentišu sa namirnicama koje imaju. Ograničavanje broja jela u ponudi slede i londonski restorani "Araki i "Hibiscus" koji imaju po dve Mišelinove zvezde, ali i "The Checkers" u Montgomeriju (Vels).
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.