Različit kvalitet Nutele u zavisnosti od tržišta

Mari Pol Benasi, direktorka Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, na okruglom stolu o pravima potrošača u Zagrebu, rekla je da su razlike u kvalitetu Nutele rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije i ukusa potrošača.
Različit kvalitet Nutele u zavisnosti od tržišta
Foto: 021.rs
Proteklih godina različite studije u nekim državama, članicama Unije ukazale su na to da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica.
 
Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzoraka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu uporedivi. Na panel diskusiji "Dijalog o pravima potrošača", koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva ekonomije i Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualnog kvaliteta proizvoda na evropskim tržištima. U raspravi je bilo reči i o slučaju razlika u kvalitetu Nutele.
 
"Razgovarali smo s Fererom, vlasnikom proizvoda Nutele i oni su nam objasnili da imaju dva recepta. Originalni je recept onaj iz Italije, a dostupan je u svim zemljama članicama osim u Nemačkoj. Tamo se koristi drugačiji recept. Ferero radi na promeni recepta, s ciljem da približi italijanski recept svim potrošačima", rekla Benasi.
 
U Hrvatskoj će biti dostupan originalni italijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama, dodala je Benasi. Ona je rekla da ne postoji jasna definicija kvaliteta u Evropskoj uniji i da puno toga zavisi od tradicije i ukusa ljudi. Nutela koja se prodavala u Hrvatskoj sadržavala je veći udeo surutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mleka čiji je udeo bio veći u nemačkoj Nuteli. Zakon EU o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da veruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako se znatno razlikuju po sastavu i karakteristikama, prenosi index.hr.
  • Mmmmm Nuteeelaaa

    10.11.2018 20:24
    Zbog Nutele imam 30kg viška. Garant zato što je lošijeg kvaliteta. Ha,ha. Ccc. Šta to znači ? Jesmo mi ljudi manje vredni, kad se nama, u istočnu Evropu, šalje otpad od proizvoda svih vrsta ? E, neka, kad nam naše nije dobro, nego nam je draže tuđe smeće. Živeo Euro krem ... mislim na Takovo. :-)
  • Drum

    10.11.2018 10:23
    Zato ja mažem Eurokrem Takovo i baš me briga za Nutelu.
  • purgerNS

    10.11.2018 09:44
    zena je u pravu...
    mi srbi recimo ..po tradiciji i nacnu ishrane ne volimo toliko cokoladu i lesnik koliko nemci...
    al volimo da platimo isto ili ako moze ..malo skuplje od nemaca
    jednostavno ...takva nam je tradicija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.