Gljivična bolest napala banane

Prošle nedelje saznalo se da se u Latinskoj Americi prvi put pojavila gljivična bolest koja ubija banane sorte kevendiš, javlja BBC.
Gljivična bolest napala banane
Foto: Pixabay
Radi se o soju gljivica fusarium koji uzrokuje takozvanu panamsku bolest na plantažama banana, a sada je uočena u Kolumbiji. Ta gljivična bolest širi se svetom već decenijama, a izrazito teško se leči.
 
Većina banana koje uvoze EU i SAD pripada kevendiš sorti.
 
Iako ta gljivična bolest nije štetna za ljude, stručnjaci smatraju da može opasno da ugrozi zalihe banana te sorte. Naime, u svetu postoji više od 1.000 sorti banana koje se isporučuju u različitim bojama, oblicima i veličinama, a nešto manje od polovine globalne proizvodnje temelji se na toj sorti.
 
Kevendiš banane pogodnije su za prevoz od drugih vrsta, a daju i izrazito visoke prinose po hektaru.
 
Soj gljivica koji napada te banane, nazvan Tropical Race 4 (TR4), može zaraziti i druge vrste banana.
 
Fyffes, poznata kompanija koja se bavi uzgojem i distribucijom banana, tvrdi da TR4 još nije napao njene plantaže i da se može usporiti širenje te gljivične bolesti ako se preduzmu ozbiljne mere biološke sigurnosti.
 
Već sada je ta kompanija ograničila ulazak posetilaca na plantaže, a svaki od njih mora da nosi posebne cipele i budu zaštićeni fungicidom. Vozila koja ulaze na plantaže takođe se prskaju sredstvima za ubijanje gljivica.
 
Pomoću specijalno dizajniranih ograda sprečavaju životinje da dođu na plantažu i prenesu bolest, a vodu crpe iz bunara ili javnih izvora.
 
Portparolka kompanije Fyffes izjavila je da istovremeno "aktivno istražuju alternative" sorte kevendiš, ali da "trenutno nema tako efikasne vrste".
 
Dodatan problem je u tome što manje kompanije ne mogu da priušte ovakve mere predostrožnosti, a opstanak sorte uvelike zavisi od kontrole širenja te bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.