Zašto ne treba odmrzavati piletinu na sobnoj temperaturi?

Da li ste i vi među onima koji pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi? Ako jeste, imamo lošu vest za vas - to nikako nemojte da radite.
Zašto ne treba odmrzavati piletinu na sobnoj temperaturi?
Foto: Pixabay
Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbežno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti.
 
Još jedan loš način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj rerni, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.
 
Najbolje što možete da uradite jeste da veče pre nego što ćete spremati pile, meso premestite u frižider. Postoji i brža metoda - piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a nikako ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.
 
Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu. Začinite je i stavite u rernu ili na kuvanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže. 
 
Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica. Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku, poput gulaša.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.