Gde se "najbolje jede": Ovaj grad je proglašen gastronomskom prestonicom sveta

U anketi magazina Conde Nast Traveller, najbolji grad za hranu je Bolonja.
Gde se "najbolje jede": Ovaj grad je proglašen gastronomskom prestonicom sveta
Foto: Pixabay
Većina ljudi Bolonju uglavnom veže za čuveni sos za pastu koji nosi ime ovog grada, ali iz nje i čitave regije Emilija-Romanja potiču i balzamiko sirće, mortadela, parmezan i pršut Parma.
U ovom kraju su i lazanje i tortelini u bujonu prvi put napravljeni.
Kulinarska izvrsnost Bolonje nije samo stvar prošlosti.
 
Grad se i u današnje vreme ponosi svojom hranom i prepun je restorana. U njemu ćete naći skrivene kutke koje posećuju lokalci, restorane za turiste respektabilnog kvaliteta, kao i one nagrađene Mišelinovim zvezdicama. Imajući to u vidu, možda i nije toliko iznenađujuće što je Bolonja proglašena za gastronomsku prestonicu sveta.
 
Osim toga, ovaj grad vredi posetiti i zbog mnogih drugi stvari. Od prelepog srednjovekovnog starog grada i skoro hiljadu godina starog univerziteta, pa do njegovih trgova i ikoničnih arkada njegovih zdanja, Bolonja je obavezna destinacija za sve one koji bi voleli da na trenutak zakorače u neko drugo doba, zbog čega je godišnje poseti čak 1,5 miliona turista.
  • L. D

    19.10.2022 09:26
    @Toza
    U pravu ste,zaista! Bolju pastu,picu i riblje specijalitete nisam probao nigde kao u Turskoj! A proputovao sam,dosta i probao raznu hranu i kulinarske djakonije za zivota! Turci su zaista,neprevazidjeni i po cenama!!! Njima netrebaju,ovakve placene reklame jer reklama su zadovoljne musterije!
  • Dr mr pr gin str

    19.10.2022 08:51
    Najbolja hrana za svakoga je ona, koja se pravi na podneblju u kome je neko rođen. To je naučna činjenica, a ovo pomodarstvo, je baš bezveze. To je najbolje za Italijane, za nas je sarma, kiseli kupus, šnicle, punjena paprika, paprikaš, čvarci, štrudla s makom i tako te stvari. Manite nas pica, avokada, batat krompira i na posletku buba i skakavaca.
  • komsha

    19.10.2022 07:41
    Újvidék
    @Realista
    ako si vec iz vojvodine, ne ides u madjarsku da bi jeo.. vec smo tu, samo nadji restoran i privati se..
    ali ako volis talijansku kuhinju, neces ici u novosadske picerije na frizbi pice i prekuvana testa sa sojom i slaninicom od uginulih prasica sto prodaje m... nego u italiju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.