Beograđanin kupio "krvave banane": Biolog objašnjava da li su štetne

Jedan Beograđanin je kupio banane u jednom poznatom trgovinskom lancu u glavnom gradu, a kada je došao kući i oljuštio ih ostao je zatečen.
Beograđanin kupio "krvave banane": Biolog objašnjava da li su štetne
Foto: Pixabay
Tačnije, kako "Blic" piše, u bananama se nalazila tečnost, nalik krvi.
"Pre nekoliko dana smo kupili banane i sve do jedne su imale ovu jezivu crvenu tečnost u sebi", rekao je Beograđanin za taj list.
"Supruga ih je prva probala i čim je primetila pokazala nam je. Malo je reći koliko sam bio zgrožen jer to zaista jezivo izgleda, supruga je slučajno pojela deo te banane, dok smo sin i ja imali sreće da ih nismo probali", rekao je Beograđanin za Blic.
 
 
Biolog Eldan R. Alić kaže da je potrebno uraditi analize ali da je najverovatnije u pitanju uticaj velikog zagađenja u staništu gde se uzgajaju banane.
 
"Mogu kazati da je ovo uticaj sredinskih faktora. Ovo je uticaj velikog zagađenja u staništu gde se uzgagaju banane, jer iz vazduha i vode dolazi do ugrađivanja teških metala u voće i povrće koje se gaji", rekao je stručnjak za "Blic".
 
Napomenuo je da je konzumacija ovakvih banana štetna po zdravlje.
  • Ja

    10.01.2023 10:30
    Ja
    Rio Tinto!
  • Dr Banana

    10.01.2023 10:16
    Nije krv nego gljivice
    Nigrospora je gljivica koja najčešće sredinu banane boji u crveno. I nema nikakve veze sa teškim metalima. Mada isti efekat izazivaju i neki sojevi mokilo bakterija.

    Dok god je srž banana čvrsta, banane su pretežno bezbedne za jelo, i to odmah po guljenju. Ipak, ne preporučuje se konzumiranje veće količine zaraženih banana, naročito ne imunokompromitovanim osobama (HIV...)
  • Novonasađeni

    10.01.2023 08:48
    Al ga je objasnio...
    ...baš onako STRUČNO!
    Sad pitajte i nekog ko stvarno zna da objasni tu pojavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.