U nedostatku frižidera ili podruma vino se može čuvati i ispod kreveta

Ljubitelji vina kojima nedostaje prostor za vinski frižider ili nemaju podrum, a muku muče kako vino čuvati na pravoj temperaturi, mogu ga čuvati ispod svog kreveta, savetuju stručnjaci.
U nedostatku frižidera ili podruma vino se može čuvati i ispod kreveta
Foto: Pixabay (ilustracija)

Kako kažu, u spavaćim sobama su dobri uslovi za vino, jer su te prostorije hladnije od ostalih u stanu i u njima temperature ne variraju previše.

Ako vinske flaše stavite ispod kreveta, ispunili ste još jedan važan uslov – flaše bi trebalo da budu na tamnom.
Nemački institut za vina ipak dodaje da bi vino trebalo čuvati pri prosečnoj temperaturi od 10 do 12 stepeni Celzijusa, jer što je temperatura viša, to vino brže zri.
 
Temperature iznad 20 stepeni neprikladne su, kažu stručnjaci.
 
Drugi važan faktor pri čuvanju vina u boci je čep. Ako želite da čuvate flaše s čepom od plute godinu ili dve, treba ih položiti horizontalno tako da čepovi budu vlažni, jer ako stoje uspravno, čep će se osušiti i stisnuti.
 
Čepovi se mogu zaštititi i posebnim voskom za pečaćenje, savetuju stručnjaci.

Teme

vino

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.