Od ovih namirnica bićete sve gladniji
Nekoliko zalogaja hrane može da "aktivira" delove vašeg mozga i creva koji podstiču vašu glad, kaže dr Belinda Lenerc, endokrinolog i istraživač u Bostonskoj dečijoj bolnici i Harvard Medical School.
Foto: Pixabay
"Pogled, miris ili ukus neke hrane može da podstakne odgovor na hranu u glavi", objašnjava ona, dodajući da se to odnosi na različite crevne procese koji se uključuju kada vaše telo veruje da je obrok na putu.
U isto vreme, gutanje nekoliko zalogaja hrane pokreće želju da se konzumira više, kako bi se ponovili ili održali osećaji nagrađivanja koje je vaš mozak iskusio kada ste pojeli na primer čips ili bananu.
Činjenica je da će vam jedenje male porcije bilo čega, pogotovo ako ste blizu vremena za obrok, verovatno povećati apetit, umesto da ga ublaži. Ali dr Lenerc i drugi stručnjaci kažu da će neka hrana više povećati apetit nego druga, piše Time.
Čips, krekeri i hleb
Čips od krompira je prototip "prerađenih ugljenih hidrata". Isto važi za rafinisani beli ili pšenični hleb, krekere i druge grickalice na bazi žitarica. Kada progutate rafinisane ugljene hidrate, nivo šećera u krvi raste.
"Reakcija tela na to je oslobađanje velike količine insulina, kako bi se normalizovao nivo šećera u krvi", kaže dr Lenerc.
Dr Dejvid Ludvig, profesor nutricionizma na Harvardu kaže da insulin taj šećer u krvi, energiju koju vaše telo dobija iz hrane, zapravo skladišti. Budući da je ta energija sada zaključana, vaša glad za hranom se povećava.
On kaže da je glavni krivac u restoranima korpa sa hlebom jer naglo podiže nivo šećera u krvi, pa vam tako i diže apetit i tera vas da pojedete više hrane. Čak i tropsko voće poput banana, koje se brzo probavlja, može da ima ovakav efekat, dodaje doktor.
Torte, kolači i druge poslastice
Šećer, bilo da se radi o organskom medu ili belom šećeru, aktivira puteve nagrađivanja i apetita u vašem mozgu drugačije nego drugi izvori energije, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl.
Tačnije, talamus, hipotalamus i insula vašeg mozga, sva područja koja vas "teraju" da jedete - imaju tendenciju da se ohlade nakon što ste pojeli hranu. Ali kada pojedete poslastice poput torte ili kolača, ta područja ostaju aktivna, ukazuje istraživanje Jejla.
Ukratko, vaš mozak govori vašem telu da niste siti i da imate potrebu da jedete više kako biste se osećali zadovoljnim, kaže dr Robert Lustig, istraživač i pedijatrijski endokrinolog na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku.
Jogurt sa niskim sadržajem masti
Brojna istraživanja su pokazala da količina vremena i broj žvakanja koji su vam potrebni da nešto pojedete utiče na to koliko ćete se nakon toga osećati sito. Nedavni pregled američkog i evropskog tima otkrio je da obilno žvakanje snižava nivo grelina, takozvanog "hormona gladi".
Vrste jogurta sa niskim sadržajem masti takođe su prepune šećera i drugih prerađenih ugljenih hidrata, koji podstiču glad iz svih gore navedenih razloga. Pravilo je da što brže možete nešto da pojedete, veća je verovatnoća da ćete pojesti veću količinu, prenosi Večernji.hr.
Dijetalna gazirana pića i veštački zaslađene grickalice
Stručnjaci su prilično temeljno razotkrili ideju da zaslađivači sa nula kalorija nemaju uticaj na vašu težinu ili metabolizam. A nedavna studija australijskog tima otkrila je da, kada vam veštački zaslađivači dođu do jezika, centri za nagrađivanje u vašem mozgu se upale i signaliziraju vašim crevima da očekuju nešto energije (kalorija) da stigne u vrlo bliskoj budućnosti.
Kad se te kalorije nikad ne pojave, vaš mozak pokušava da napravi ravnotežu terajući vas da konzumirate više hrane kako biste popunili rupu, kaže tim koji je radio na ovoj studiji.
Na taj način, beskalorični zaslađivači poput onih u dijetalnim gaziranim sokovima mogu da povećaju vašu glad.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života
02.05.2024.•
3
Konzumacija malih riba poput inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnom nivou, kažu naučnici.
Gde je flašica vode najskuplja: U ovom evropskom gradu košta 4,5 evra
02.05.2024.•
2
Profil na mreži X pod nazivom World of Statistics objavio je listu s najskupljim flašama vode u svetu.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći tiramisu na svetu, ušao u Ginisovu knjigu rekorda
02.05.2024.•
0
Italijanski restoran u Londonu napravio je najviši tiramisu na svetu.
Ideja za "oporavak" od roštilja: Smuti od malina
01.05.2024.•
1
Nakon prvomajskih svečanosti trebalo bi preći na laganiju hranu.
EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije
28.04.2024.•
3
Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila bar za 15 odsto, piše Dojče vele.
Ni vegetarijanci je ne mogu izbeći: Koja hrana sadrži najviše plastike?
28.04.2024.•
4
"Koliko plastike želite za večeru, gospodine? A vi, gospođo?" Iako može izgledati kao deo iz nekog satiričnog skeča, istraživanja pokazuju da je ovo i suviše blizu stvarnosti.
Piletina sa povrćem i rižom
27.04.2024.•
1
Sočna piletina sa šarenim povrćem i rižom pruža savršenu ravnotežu ukusa.
VIDEO: Kako da napravite vanilice na starinski način?
26.04.2024.•
0
Vanilice su ukusna poslastica koju mnogi vole.
VIDEO: Ako volite smoki - ovo je zdravija verzija koju možete napraviti sami
24.04.2024.•
0
Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz detinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.
VIDEO: Veganski čizburger u tortilji - Pogledajte kako se sprema
23.04.2024.•
2
Da li ste probali nešto drugačiji specijalitet - veganski čizburger u tortilji?
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
2
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
5
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
1
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Komentari 3
Zemlja čudesa
Steva
Zoran
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar