
Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo
Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.

Foto: Pixabay
Međutim, prema tvrdnjama nutricionista, postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo konzumirati sirove. Neke su jednostavno bolje za naše telo kada su termički obrađene, a neke su čak i otrovne ako se konzumiraju sirove.
Ovo su namirnice koje ne bi trebalo konzumirati sirove:
Krompir
Krompir je mnogima omiljena namirnica koju možete pripremati na razne načine. Nekuvani krompir, koji se nikada ne sme jesti, može sadržati otrovne spojeve zvane glikoalkaloidi koji mogu pogoršati varenje i naneti veliku štetu zdravlju.
Patlidžan
Patlidžan, pre nego što se skuva, ima isti glikoalkaloidni spoj kao i sirovi krompir, solanin, koji nije smrtonosan, ali ipak nije dobar da se jede sirov. Takođe, studija je pokazala da patlidžan pripremljen sa maslinovim uljem (dinstan) ima više antioksidativnih prednosti.
Klice
Sirove klice mogu biti nebezbedne jer patogene bakterije mogu ući u semenke, čak i pre nego što izrastu.
Boranija
Sirova zelena boranija nije nužno otrovna, kao što se nekada mislilo da jeste, ali kada nije kuvana može imati više nivoe proteina lektina koji se nalazi u mnogim mahunarkama i može uzrokovati probleme s varenjem. Blanširanje zelene boranije značajno snižava nivo lektina i najsigurniji je način konzumiranja.
Pirinač
Nekuvani pirinač, čak i da možete da ga sažvaćete, ne bi bio nimalo siguran za jelo. Prema studiji, može sadržati bakteriju koja uzrokuje bolest. Obično je nema u kuvanom pirinču, ali može početi da se stvara ako se skuvanio pirinač ostavi duže vreme na vazduhu.
Brokoli
Poznato je da kuvanje brokolija na pari čuva ili povećava glukozinolate, dok prženje i kuvanje uzrokuju značajnu degradaciju tih spojeva. A i vašem sistemu za varenje može biti znatno lakše da obradi brokoli ako je kuvan, a ne konzumiran sirov.
Karfiol
Sirovi karfiol mnogi teško vare. Pečenje ili kuvanje može biti lakše za želudac i može istaći izvrstan ukus karfiola. Jedna studija takođe je otkrila da karfiol gubi najmanje minerala i esencijalnih nutrijenata pečenjem u rerni, za razliku od kuvanja.
Špargle
Špargle su jedno od onog povrća koje je ukusnije dobro začinjeno i pravilno kuvano, ali je zapravo tako i zdravije.
Prokelj
Prokelj je svakako ukusniji i ima tendenciju da gubi deo svoje gorčine kuvanjem.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Italija će zabraniti veštačko meso
29.03.2023.•
3
Italijanska vlada je u utorak uveče utvrdila predlog zakona o zabrani proizvodnje i prodaje sintetičke hrane, uključujući veštačko meso.
VIDEO: Kanadski bloger probao ćevape, sarmu i ajvar - nazvao ih srpskom hranom
29.03.2023.•
10
Kanadski bloger o hrani Gaj Hobeika popularnost je stekao svojim video snimcima u kojima proba hranu iz celog sveta.
VIDEO: U Amsterdamu izložena velika ćufta od mesa mamuta
29.03.2023.•
0
Jedna australijska kompanija je u utorak izložila veliku ćuftu od mesa veštački gajenog u laboratoriji na osnovu genetskog koda davno izumrlog mamuta.
Kako da napravite hleb od banana
28.03.2023.•
2
Ukoliko volite slatke hlebove, ovo je pravi recept za vas.
Italijanski akademik tvrdi da je karbonara američka, a isto kaže i za parmezan i picu
28.03.2023.•
5
Italijanski akademik Alberto Grandi izazvao je kontroverzu tvrdnjom da je recept za karbonaru američki, kao i izjavom da jedino mesto na svetu gde se nalazi verodostojni parmezan je Viskonsin.
Najgora hrana za večeru: Povećava otpornost na insulin i usporava metabolizam
28.03.2023.•
2
Znamo da postoje određene namirnice koje ne treba jesti ujutro, ali mnogi ne uzimaju u obzir koliki uticaj na naše telo ima večera.
Viljamovka među pet najboljih žestokih pića na svetu
26.03.2023.•
2
Rakija viljamovka našla se među najboljim žestokim alkoholnim pićima na svetu.
Kako grickalice i slatkiši menjaju vaš mozak
26.03.2023.•
0
Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Maks Plank Instituta za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Jejl.
Malo drugačija pasta za kremasti obrok: Sa spanaćem i pančetom
25.03.2023.•
0
Za sve ljubitelje testenine danas predlažemo kremasti obrok.
Zbog čega jaja iz Srbije i dalje ne mogu na tržište EU?
22.03.2023.•
4
Srbija i dalje ne može da izvozi kokošija jaja u EU, niti da prevozi preko te teritorije u treće zemlje.
VIDEO: Lak gulaš prema receptu Entonija Bordejna
21.03.2023.•
2
Entoni Bordejn bio je nadareni kuvar, pripovedač i pisac koji je gotovo dve decenije širom sveta vodio gledaoce kroz uzbudljiva istraživanja raznih kultura i kuhinja.
Roditelji, ovo su neke greške koje pravite kada je u pitanju ishrana deteta
20.03.2023.•
0
Briga o detetu podrazumeva i vođenje računa o njegovoj ishrani, a nutricionistkinja Prija Tiu podelila je nekoliko grešaka koje roditelji često prave.
Ideja za sutrašnji ručak: Njoke sa paradajzom i sirom
17.03.2023.•
1
Ovo ukusno jelo pravi se u rerni, a preporučujemo da ga poslužite toplo.
Kako da odaberete pivo koje vam odgovara
17.03.2023.•
0
Stručnjaci objašnjavaju na šta treba obratiti pažnju kada tražite najzdravije pivo.
VIDEO: Egzotično jelo meksičke kuhinje - kavijar od larvi mrava
16.03.2023.•
0
Ako ste zainteresovani za otkrivanje jedinstvenih ukusa iz celog sveta, eskamoles bi moglo biti jelo koje će pobuditi vašu znatiželju.
Uklapa se u svaki obrok, lako se priprema: Svi razlozi zašto treba da jedete pirinač
15.03.2023.•
0
Vrsta pirinča je veoma mnogo, a ova raznovrsna hrana jedno je od ključnih jela na svačijem meniju.
Pet namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom
15.03.2023.•
0
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je kojih pet namirnica najčešće uzrokuje trovanje hranom.
Popularni topli i hladni napici koji mogu povisiti krvni pritisak
14.03.2023.•
0
Krvni pritisak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posledica, poput srčanog ili moždanog udara.
Ispijanje vode sa limunom: Pored brojnih prednosti, nosi i neke negativne efekte
13.03.2023.•
2
Ispijanje vode s limunom često se preporučuje kao čarobni lek za mršanje ili napitak koji održava zdravlje organizma.
Komentari 3
Nevena
Stohadin
Simptomi bili:
Povišena temperatura i stomačni problemi.
Cicka
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar