Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo

Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.
Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo
Foto: Pixabay
Međutim, prema tvrdnjama nutricionista, postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo konzumirati sirove. Neke su jednostavno bolje za naše telo kada su termički obrađene, a neke su čak i otrovne ako se konzumiraju sirove.
Ovo su namirnice koje ne bi trebalo konzumirati sirove:
Krompir
 
Krompir je mnogima omiljena namirnica koju možete pripremati na razne načine. Nekuvani krompir, koji se nikada ne sme jesti, može sadržati otrovne spojeve zvane glikoalkaloidi koji mogu pogoršati varenje i naneti veliku štetu zdravlju.
 
Patlidžan
 
Patlidžan, pre nego što se skuva, ima isti glikoalkaloidni spoj kao i sirovi krompir, solanin, koji nije smrtonosan, ali ipak nije dobar da se jede sirov. Takođe, studija je pokazala da patlidžan pripremljen sa maslinovim uljem (dinstan) ima više antioksidativnih prednosti.
 
Klice
 
Sirove klice mogu biti nebezbedne jer patogene bakterije mogu ući u semenke, čak i pre nego što izrastu.
 
Boranija
 
Sirova zelena boranija nije nužno otrovna, kao što se nekada mislilo da jeste, ali kada nije kuvana može imati više nivoe proteina lektina koji se nalazi u mnogim mahunarkama i može uzrokovati probleme s varenjem. Blanširanje zelene boranije značajno snižava nivo lektina i najsigurniji je način konzumiranja.
 
Pirinač
 
Nekuvani pirinač, čak i da možete da ga sažvaćete, ne bi bio nimalo siguran za jelo. Prema studiji, može sadržati bakteriju koja uzrokuje bolest. Obično je nema u kuvanom pirinču, ali može početi da se stvara ako se skuvanio pirinač ostavi duže vreme na vazduhu.
 
Brokoli
 
Poznato je da kuvanje brokolija na pari čuva ili povećava glukozinolate, dok prženje i kuvanje uzrokuju značajnu degradaciju tih spojeva. A i vašem  sistemu za varenje može biti znatno lakše da obradi brokoli ako je kuvan, a ne konzumiran sirov.
 
Karfiol
 
Sirovi karfiol mnogi teško vare. Pečenje ili kuvanje može biti lakše za želudac i može istaći izvrstan ukus karfiola. Jedna studija takođe je otkrila da karfiol gubi najmanje minerala i esencijalnih nutrijenata pečenjem u rerni, za razliku od kuvanja.
Špargle
 
Špargle su jedno od onog povrća koje je ukusnije dobro začinjeno i pravilno kuvano, ali je zapravo tako i zdravije.
 
Prokelj
 
Prokelj je svakako ukusniji i ima tendenciju da gubi deo svoje gorčine kuvanjem.
  • Nevena

    20.03.2023 11:30
    @Cicka
    Hvala Cicka na super receptima.
  • Stohadin

    19.03.2023 16:19
    Klopa
    Sirov krompir se pomalo grickao kad se nije htelo u školu,zbog odgovaranja,kontrolnih ili pismenih kad smo bili u "frci".
    Simptomi bili:
    Povišena temperatura i stomačni problemi.
  • Cicka

    19.03.2023 07:46
    Prokelj je jednostavna namirnica za spremanje , prvu vodu u kojoj je prokelj provrio treba obicno baciti pa ga skuvati desetak minuta u drugoj posoljenoj vodi, ocediti pa na malo ulja proprziti prezlu u nju uvaljati skuvani ocedjen prokelj , nije los za jelo kao prilog uz neku snclu cak i hladan , a moze se uvaljati u mlevene orahe koje ne treba prziti kao prezlu . Moze se samo ocediti , posoliti i dobro pobiberiti , sve je ukusno koliko moze prokelj biti ukusan ali najukusniji je kada se zapece u rerni ali se ne isplati zbog skupe struje, jedino ako se pravi u isto vreme recimo neka pita a do nje da se pece u drugom plehu prokelj .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima