Voće i povrće koje bi vas moglo otrovati

Unutar bodljikave spoljašnjosti ličija ili azijske trešnje krije se egzotična i ukusna poslastica. I teško je odoleti samo jednoj.
Voće i povrće koje bi vas moglo otrovati
Foto: Pixabay
Ali ako se pojede prerano, naročito ako je konzumira neko ko je propustio večeru ili pothranjeno dete, ovo naizgled slatko voće može biti otrovno i ponekad smrtonosno, piše CNN.
Svake godine stotine dece u Indiji hospitalizovano je s temperaturom, konvulzijama i napadima. Nedavni izveštaj otkrio je da je to verovatno posledica toksina iz nezrelog ličija. U kombinaciji s niskim nivoom šećera u krvi ili pothranjenošću, ti toksini mogu rezultirati još nižim šećerom u krvi ili hipoglikemijom. Oni blokiraju proizvodnju šećera u telu, što postaje posebno opasno kada spavamo i nivo šećera u krvi prirodno pada.
"To bi moglo dovesti do encefalopatije, promene u funkcionisanju mozga", rekla je dr Padmini Srikantia iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Indiji. 
 
"Prirodni toksini u plodu ličija povezani su s toksičnošću koja je dovela do slučajeva encefalopatije. Moguće je da, kada se metabolizam glukoze poremeti, dođe do nakupljanja drugih metabolita koji takođe mogu imati neke toksične efekte. Kad je žrtva mlada i neuhranjena, uticaj je veći", pojasnila je dr Srikantia.
 
Ali liči nije jedini proizvod koji nas može otrovati ako se pojede prerano ili ako se ne preradi.
 
"Mnoge biljke nisu ovde radi naše dobrobiti, nego da bi nas zaštitile od predatora", upozorava profesor neurologije na Univerzitetu Oregon Health and Science Piter Spenser.
 
Akee 
 
Nezreli akee sadrži isti otrov kao i liči, poznat kao hipoglicin. Otrovna prirodna ovog ploda dobro je poznata na Jamajci i u zapadnoj Africi. Akee je nacionalno voće Jamajke i ključni deo nacionalnog obroka ove zemlje. Jede se uz slanu ribu. Ali lokalno stanovništvo dobro zna da se ne sme konzumirati ako je akee nezreo ili čak nekuvan. Jede se kuvan i kao slano jelo.
 
 
"Na Jamajci je poznato da dete treba odmah odvesti u bolnicu ako pojede neotvoreni ili nezreli akee ili mu dati kašičicu šećera da poveća nivo glukoze", dodaje Spenser.
 
Manioka
 
Dobro poznata u Africi, Južnoj Americi i delovima Azije, manioka je treći najvažniji izvor kalorija u ovim regijama, nakon kukuruza i pirinča, prema podacima Svetske banke. Manioka prehranjuje više od 600 miliona ljudi širom sveta svaki dan, ali može biti otrovna ako se ne obradi pravilno.
 
Biljka prirodno sadrži cijanovodoničnu kiselinu, ističe Spenser, i podleže strogim propisima koji se odnose na njenu preradu i proizvodnju kako bi se smanjile koncentracije otrova. 
 
"Da, hrani milione širom sveta, ali ako si jako siromašan i nemaš vremena da je obradiš - razboliš se", dodao je.
 
 
Prerada manioke uključuje fermentaciju, ljuštenje, sušenje i kuvanje radi detoksikacije krtole. Ako se koren jede sirov ili neprerađen, jede se i metabolizuje cijanid, što zauzvrat može uticati na hormone štitne žlezde i oštetiti neurone u mozgu povezane s kretanjem, rekao je Spenser. Toksini krtole takođe mogu uzrokovati iznenadnu, nepovratnu paralizu, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.
 
Karambola
 
Ovo voće potiče iz Azije, a izgledom podseća na zvezdu. Koristi se kao biljni lek za niz bolesti u određenim tropskim krajevima, ali ako ga konzumira neko s bubrežnom bolešću, može biti koban.
 
 
Karambola sadrži toksine koji utiču na mozak i mogu uzrokovati neurološke poremećaje, kaže Nacionalna fondacija za bubrege u SAD-u. Njih prerađuju i uklanjaju ljudi sa zdravim bubrezima, ali oni s bolešću bubrega ne mogu da detoksikuju voće, zbog čega toksini ostaju u telu i prete ozbiljnom štetom ili čak smrću.
 
Nedavne studije otkrile su nekoliko slučajeva u kojima su ga ljudi koristili za lečenje drugih stanja, kao biljni lek, te su razvili bolest ili zatajenje bubrega nakon prekomerne ili dugotrajne konzumacije. Simptomi trovanja zvezdastim voćem uključuju štucanje, zbunjenost i napade.
 
Šećerna trska
 
Sama šećerna trska nije štetna za jelo, ali ako je ostavite predugo neće baš biti slatka. Jedenje buđave šećerne trske dolazi s rizikom od trovanja zahvaljujući uobičajenoj gljivici koja raste na biljci kada se čuva duže od nekoliko meseci.
 
 
"Ako dete pojede tu gljivu, to može uzrokovati smrt ili doživotnu neurološku bolest", kaže Spenser. Toksin je štetan za sve uzraste, iako su deca i mladi češće žrtve.
 
Krompir
 
Možda i nije toliko iznenađenje da krompir može biti otrovan, naročito kada je proklijao ili je zelene boje. Toksin solanin nalazi se u celoj biljci, ali predstavlja veći rizik u zelenim ili pokvarenim krompirima, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Simptomi trovanja uključuju povraćanje, stomačne bolove, halucinacije pa čak i paralizu.
 
Crveni pasulj
 
Mnoge vrste pasulja sadrže toksin fitohemaglutinin, ali koncentracije su posebno visoke u sirovom crvenom pasulju. Nivoi su značajno smanjeni u kuvanom pasulju. Samo četiri ili pet sirovih zrna mogu izazvati simptome trovanja, kaže američka Uprava za hranu i lekove.
 
 
U roku od jednog do tri sata ljudi mogu razviti mučninu, povraćanje i proliv, koji mogu napredovati u bolove u želucu. Uticaj je manji nego kod izloženosti toksinima koji se nalaze u hrani kao što su manioka ili karambola. Ljudi će se verovatno oporaviti vrlo brzo, unutar tri ili četiri sata nakon pojave simptoma. Ipak, neke žrtve su morale da budu hospitalizovane, javlja FDA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.